zdobení,polevy

 

1. BÍLKOVÁ POLEVA :  na 1 bílek asi 4-5 vrchovatých PL prosátého moučkového cukru ,citronová šťáva- na zdobení perníčků i dortů

Nejdřív vyšleháme bílek ( na zdobení většího dortu 2 bílky) se špetkou soli do tuha a pomalu,po lžících zašlehávám moučkový cukr,každou lžíci pořádně prošlehat.Množství cukru nejde určit na váhu,velikost bílků je různá.Většinou je to asi 5 polévkových lžíc.Přikápneme trošku citronové šťávy přes sítko a vyšleháme.Sníh musí dělat ,,špičky,,,nesmí se rozlévat. Pokud je řídký,přidáme cukr,pokud hustý,zředíme ještě šťávou.

Na zdobení používám silnější  mikrotenový sáček- je to vlastně ,,tlačenkové střevo,,,které si nastříhám na čtverce,umotám kornoutek,zajistím špendlíkem,ustřihnu  malou špičku a zdobím....

________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.STENCILS- zdobení přes šablony :1 bílek,1/4 kg moučkového cukru,1/2 ml citronové šťávy,2,5 ml glycerínu (lékárna)

Vše umícháme a použijeme na šablonu,kterou cukrářskou žehličkou přitlačíme na dort vvytažený z lednice-mírně se orosí a šablona dobře drží.ahamotu můžeme přibarvit gelovkami na požadovaný odstín a roztíráme nožem nebo stěrkou.

 

3.Stencils- 6 ČL změklého 100% tuku Omega,12 ČL moučkového cukru a gelová barva   

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

4.KRESBA KAKAEM na marcipán:100% tuk omega-rozpustit,přidat kakao a můžeme kreslit malým štětečkem

______________________________________________________________________________________________________________________________________

5.CUKRÁŘSKÝ INKOUST - psaní textu na marcipán :3 PL silné černé kávy,1 PL moučkového cukru, 1 zarovnanou  PL kakaa a kousek 100% tuku -velikost asi jako vlašský ořech

Rozpustit ve vodní lázni,vše smíchat ,hmotu si dáme do mikrotenového kornoutku ,ustřihneme špičku a píšeme.Pokud je hmota tuhá,přidáme kávu,poku řídká přidáme cukr,kakao.Nesmí stékat,ani být příliš hustá.

______________________________________________________________________________________________________________________________________-

6.POLEVOVÁ ČOKOLÁDA  Zdenky R. :40 dkg čokolády na vaření,12 PL vody,6 PL 30 % šlehačky,2 PL rozpuštěného másla -ve vodní lázni rozpustíme čokoládu,přidáme vše ostatní a umícháme hladkou lesklou polevu,necháme prochladnout a poléváme dort,dobře se krájí. Z poloviční dávky polijeme dort o průměru 28 cm.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

7.ČOKOLÁDOVÁ POLEVA na 1 plech  : 1 čokoláda na vaření a 10 dkg másla-rozpustit ve vodní lázni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________-

8. KAKAOVÁ POLEVA :8 dkg 100% tuku,8 dkg moučk.cukru,3 dkg kakaa,1 PL solamylu,2 PL mléka  -ve vodní lázni rozpustit tuk,přidat vše ostatní a umíchat polevu,voda nesmí vařit.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________-

9.ČOKOOZDOBY : KVALITNÍ ČOKOLÁDU-nejlépe Master Martini jen rozpustit ve vodní lázni a mikroten,sáčkem s malým otvorem stříkat ozdoby na pečící papír a nechat ztuhnout-ozdoba zákusků,semifred,dortů či řezů.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

10.POLEVA NA DROBNÉ CUKROVÍ :1 čokoláda na vaření a 3 dkg 100% tuku Omega nebo modrá Lukana  -rozpustit ve vodní lázni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

11.ŽLOUTKOVÁ POLEVA na cukroví :3 žloutky,15 dkg mouč.cukru,1/2 ČL rumu-vymíchat do pěny