1. MEDOVO-ŠLEHAČKOVÉ SLAVNOSTNÍ ŘEZY  Pavly V.:

TĚSTO- 38 dkg hladké mouky,15 dkg mouč.cukru,7,5 dkg Stelly,2 vejce,1 a půl PL medu,1 a půl ČL sody

Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na 2 díly,rozválíme a každý upečeme na peč.papíru na 160° C asi 10 min. do růžova

KRÉM- v 1/2 l mléka rozmícháme 2 žloutky,2 PL hladké mouky a 3 vanilkové pudinky,vše vlejeme do 3/4 l vařícího mléka a míchat do zhoustnutí,pak vychladit.

Vyšlehat 1 máslo se 2 PL mouč.cukru a 1/2 dcl rumu a zašlehat pudinkovou kaši.

ŠLEHAČKA :-UVAŘIT DEN PŘEDEM : 1 OMEGA-100% tuk,1/2 másla,1 žloutek,1 vanilk.cukr,5 dkg mouč.cukru,-dáme do mixeru a zalijime 1/2 l vřelého mléka,mixujemeasi 4 min.,pak do lednice vychladit do druhého dne.Druhý den vyšlehat.

Skládání moučníku : na 1 plát těsta namažeme krém a polovinu ušl.šlehačky,pak 2 plát těsta a druhou polovinu šlehačky,posypat strouhanou čokoládou,vychladit a krájet na řezy nebo kostky či trojúhelníky.Je to trošku náročnější na přípravu,ale výsledek stojí určitě za to.

___________________________________________________________________________________________

2. MEDOVNÍK IVANKY M.-ekucharka.net-výborné recepty na všechno.Medovník je vyzkoušený a moc dobrý.

těsto:

-45 dkg hladké mouky
-18 dkg moučkového cukru
-18 dkg másla
-1 vejce
-1,5 lžičky jedlé sody
-6 zarovnaných lžic medu
-4 lžíce smetany
-1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)

Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.Těsto mějte stále zabalené, oschlo by. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.

 krém: 
 

7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 1 sladké zahuštěné kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku. Vychladit.Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta.

Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme:-2,5 lžíce cukru krystal, -1,5 dl převařené vody,-50 ml rumu

Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.Můžete ho udělat z dvojité dávky: vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

3.HRABĚNČINY ŘEZY Jarky Ch.: Těsto-40 dkg polohr.mouky,15 dkg mouč.cukru,10 dkg másla,10 dkg Hery nebo Stelly,5 žloutků,1/2 pr.do pečiva

Zpracujeme těsto,2/3 rozválíme na pečícím vymazaném papíru na celý plech,dáme uvařenou a vychladlou rebarboru,nebo jablíčka s cukrem-syrová nebo podušená,na to navrstvíme sníh z 5 bílků vyšlehaných s 20 dkg krupic.cukru do husta.Rozetřeme po celé ploše a nahoru nastrouháme zbytek těsta na hrubém struhadle.Upečeme do růžova. Jsou křehké,osvěžující,výborné.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

4.ROLÁDA STÁČENÁ ZA STUDENA -  6 vajec,,14 dkg krupicového cukru,8 dkg hladké mouky

Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem do husté pěny,pak po jednom zašleháme žloutky,nakonec zamíchat mouku.Těsto nalejeme na vymazaný pečící papír-na celý plech a pečeme 7-10 min na 180° C  do růžova,nechat vychladnoutnaplnit krémem,či šlehačkou a zatočit ( delší stranu rolády). 

Můžeme naplnit i tímto krémem-2 šlehačky,trochu cukru,1 tvaroh a přimíchat 1 ztužovač dr.Oetkera za studena.

Nikdy jsem neměla ráda pečení rolád,pokaždé mi po zatočení praskla,ale s tímto receptem jsem si rolády zase oblíbila,zatím byla vždycky povedená,díky hl.mouce je jemná.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

5.ČOKOLÁDOVÁ ROLÁDA  Hely P. :6 bílků ušleháme s 12,5 dkg krupicového cukru do tuha,zašleháme žloutky,vařečkou vmícháme 2 PL polohrubé mouky s troškou prášku do pečiva a 2,5  dkg kakaa.Pečeme na vymazaném pečícím papíru asi 10-12 min.

Necháme vychladnout a potřeme 1 šlehačkou ušlehanou se ztužovačem šlehačky,můžeme přidat trošku cukru a zamotáme jako roládu.

Je moc dobrá,lehká,jako dech.

______________________________________________________________________________________________________________________________________-

6.MEDOVÉ ŘEZY Hely P. :10 dkg másla,1 ČL sádla,10 PL mléka,3 PL medu,7 dkg cukru-to vše nechat převřít a odstavit.Do prochladlého vmíchat 3 celá vejce a 60-70dkg hladké mouky se 2 PL jedlé sody ( asi 15 g).Vypracovat těsto,rozdělit na 4 díly a každý vyválet na pečícím papíru na velikost plechu,propíchat sem tam vidličkou a upéct.Vychladlé pláty každý mašlovačkou natřeme celé rumem a potřeme krémem.

KRÉM :1 l mléka,3 vanilkové pudinky,cukr podle chuti-uvařit,vychladit,vešlehat 1 tvaroh a 2 másla.Nahoru si necháme trochu krému a posypeme oříšky.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

7.JABLKOVÝ DORT SE ŠLEHAČKOU babičky Aničky F.: 3 žloutky,18 dkg krupic.cukru utřeme do pěny,přidáme 15 dkg jemně nastrouhaných jablek,šťávu trošku vymačkáme,pak přidáme 8 dkg mletých oříšků,1 PL kakaa a 3 PL dětské krupice. Ušleháme sníh ze 3 bílků se špetkou soli a lehce vmícháme do hmoty. Pečeme v kulaté dortové formě  s odnímatelným dnem. Po upečení na dortík naneseme vrstvu šlehačky ušlehané s troškou cukru a se ztužovačem.

Sypeme strouhanou čokoládou a oříšky. Je to oblíbený recept naší rodiny,lehký moučník ke všem příležitostem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

8.ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK Z PIŠKOTŮ-nepečený :2 dcl vody a 1 celé kakao svařit na kaši a nechat vychladnout. Mezitím si vyšleháme 1 máslo,4 žloutky a 15 dkg moučkového cukru do pěny. Potom přidáme kakaovou hmotu,vyšleháme a do tohoto krému nasypeme 2 balení dětských kulatých piškotů,promícháme,aby byly všechny piškoty krémem obalené .Dortovou formu vyložíme mikrotenem a hmotu namačkáme do formy,zatížíme a necháme v lednici vytuhnout do druhého dne.Krájíme jako dort,porce zdobíme šlehačkou a ovocem,sypeme str.čokoládou.Je to rychlý,ale dosti sytý moučník,pro toho kdo má rád čokoládu a kdo peče nerad.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

9.JABLKOVÝ MOUČNÍK S PUDINKEM :1 l vody,20 dkg krupicového cukru a 30 dkg jablíček nakr. na kousky svaříme na kaši a rozdělíme na polovinu.Do jedné části přidáme 1 vanilkový pudinkový prášek, povaříme a do druhé části  pudink odlišné barvy-jahodový nebo malinový a také povaříme.Kakaový nedoporučuju,s jablíčkama to není ono,lepší je ovocný.Dortovou formu vyložíme mikrotenem,ještě za tepla nalijeme část hmoty a na ni ukládáme kulaté dětské piškoty,pak část jahodového pudinku,zase piškoty až do spotřebování obou pudinků. Necháme vychladit v lednici a zdobíme šlehačkou a jablíčky.

Lehký moučník pro ty,co nemají rádi krémy.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

10.PEŘINKA S TVAROHEM : 1 sklenice ( 200 ml) krupic.cukru,1/2 sklenice oleje,2 sklenice polohrubé výběrové mouky,4 žloutky,5 PL mléka,1 prášek do pečiva. Cukr třeme se žloutky,olejem,pak přidáme vše ostatní a sníh ze 4 bílků se špetkou soli.Těsto rozetřeme na vymazaný plech nebo pečící papír a nahoru stříkáme sáčkem  nebo zdobičkou šikmé pruhy z tvarohové náplně.Nejdříve stříkáme zleva do prava a potom přes nastříkané pruhy zprava doleva asi 6-7 cm od sebe. Vznikne nám taková prošívaná ,,deka,,.Pečeme do růžova,sypeme mouč.cukrem.Můžeme zdobit i šlehačkou.Výborný,rychlý moučník k nedělnímu kafíčku.

Tvarohová náplň :  2 tvarohy,2 vanilkové cukry,2 celá vejce a trošku mléka na rozmíchání.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

11.KRÉMEŠ S JABLÍČKY :

 těsto : 5 bílků vyšlehat s 4 lžícemi krupicového cukru a špetkou soli do husté pěny,zašlehat 4 žloutky a zamíchat 6 lžíc polohrubé mouky s 2 čajovými lžičkami prášku do pečiva.Pečeme na pečícím papíře-na celém uzavřeném plechu.
Jablečná náplň : 1,2 kg jablek nakrájených na menší kousky dusíme pod pokličkou se 2 lžícemi vanilkového cukru 2-3 lžíce krupic.cukru a 3 lžícemi rumu do změknutí,pak rozmícháme 1 vanilkový pudink v 1/2 hrnku vody a vlejeme do jablek a povaříme.Nakonec vmícháme 1 č.l. skořice a 4 pol.lžíce meruňkové marmelády.Horkou směs nalejeme na upečený plát a necháme vychladnout.
 Krém: 700 ml mléka,2 vanilk.pudinky, 5 dkg krup.cukru -uvařit hustý pudink,vychladit,vyšlehat 10 dkg mouč.cukru a 1 máslo-250 g a zašlehat pudink.Natřeme na vychladlá jablíčka a dáme ztuhnout do lednice.zdobíme šlehačkou,jablíčky a sypeme skořicí.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

12.JADRANSKÝ DORT :3 vejce,20 dkg cukru,3 PL vody-vyšlehat,přidat 10 dkg polohrubé mouky s e 3 PL kakaa a na špičku nože prášek do pečiva.Těsto nalijeme do kulaté dortové formy a upečeme.Po vychladnutí prokrojit a naplnit krémem,nahoru natřeme ušlehanou šlehačku a polijeme,nebo pocákáme čokoládou.

KRÉM : 2 dcl mléka,1 žloutek,10 dkg cukru,2 dkg solamylu-uvařit kaši a vychladit.Ušlehat 15 dkg másla s trochou cukru,přidat oříšky a zašlehat kaši 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

13.VIŠŇOVÝ ZÁKUSEK Lidky F. : 20 dkg tuku,20 dkg cukru,5 vajec,1 vanilkový cukr,30 dkg polohrubé mouky,3 PL kakaa

Zpracujeme těsto,rozdělíme na polovinu a do druhé poloviny zapracujeme kakao.Na vymazaný plech dáme světlé těsto,na to tmavé těsto ,na ně poklademe odpeckované višně a upečeme.Po vychladnutí nahoru libovolný světlý krém a pocákáme čokoládou.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

14.ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK Lidky F. :1 Hera,1 sklenice (200 ml) krupicového cukru,1 sklenice vody,2 PL kakaa -vše svaříme a po prochladnutí přidáme 4 celá vejce,1 vanilkový cukr,2 sklenice polohrubé mouky,1 prášek do pečiva a tochu rumu. Nalijeme na vymazaný plech a upečeme.

Krém - 1 šlehačku svaříme s 1 čokoládou na vaření,vychladit.Ušlehat 1 máslo s 10 dkg moučkového cukru a vešlehat vychladlou čokoládovou hmotu.Natřeme na moučník a sypeme nastrouhanou čokoládou.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

15.ŘEZ ,,OLIŽPRST,, :5 žloutků,10 dkg moučkového cukru,5 PL studené vody-šleháme do pěny. Přidáme 10 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,1 PL kakaa,z 5 bílků sníh.Těsto nalijeme na vymazaný plech a upečeme.

Krém - 1/2 l mléka,4 PL hladké mouky ,5 žloutků-uvařit hustou kaši,vychladit. 1 máslo,1 vanilkový cukr,10 dkg moučkového cukru-vyšlehat a zašlehat vychladlou kaši.Natřeme na korpus  a na krém ještě sníh z 5 bílků vyšlehaných s 20 dkg moučkového cukru a šťávy z 1 citronu.Vychladíme,krájíme na kostky,sypeme strouhanou čokoládou.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

16.,,NUGÁT,, :5 žloutků,25 dkg mouč.cukru,7 PL silné černé kávy,10 dkg ml.příšků,20 dkg polohrubé mouky,2 PL kakaa,1/2 prášku do pečiva,sníh z 5 bílků.

Pečeme na vymazaném plecu a necháme vychladnout.Pak namažeme bílým krémem a polijeme čokoládovou polevou,nebo jen  polevou pocákáme. 

Krém - 1 máslo,1 vanilkový cukr,12 dkg moučkového cukru-vyšlehat do pěny,ve vodní lázni uvařit 5 dkg  cukru,3 žloutky,3 dkg hladké mouky a 250 ml mléka,vychladit a spojit.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

17.,,SVĚŽENKY,,Jarky Ch. :5 žloutků,20 dkg moučkového cukru-vyšlehat do pěny,zašlehat 1 dcl oleje a 1 dcl vody,přidat 25 dkg polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva a sníh z 5 bílků se špetkou soli.

Těsto nalejeme na vymazaný plech a upečeme,necháme vychladnout.Nahoru ovocný krém. 

Krém : Rozmixovat 0,7 l jahodového kompotu(nebo jiné ovoce) i se šťávou,do toho zamíchat 2 vanilkové pudinky,uvařit a vychladit.Vyšlehat 1 máslo s trochou cukru a do toho vešlehat vychladlou jahodovou hmotu.Osladit podle chuti.Natřeme na korpus,vychladíme,krájíme kostky a dozdobíme šlehačkou a jahodou.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

18.FRANCOUZSKÝ KRÉMOVNÍK Jarky Ch. :4 žloutky,25 dkg krupic.cukru,10 PL studené vody-vyšlehat,přidat 10 dkg ml.oříšků,20 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,ze 4 bílků sníh a trochu kakaa.

Těsto vylijeme na vymazaný plech a nahoru krém,šlehačku.

Krém -1/4 l mléka,2 PL dětské krupice,1 PL solamylu-uvařit hustou kaši,vychladit ,vyšlehat 1 máslo s troškou cukru a spojit obě hmoty.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

19.TIRAMISU po česku babičky Aničky F. :2 pomazánkové másla,2 smetany ke šlehání,20 dkg moučkového cukru-šleháme do hustého krému.Uvaříme si asi 2 dcl silné černé kávyvychladit a přidat 5 PL rumu,nebo mandlového likéru ,,Amaretto,, a 3 balíčky dětských piškotů,které rycle namáčíme v kávě s likérem a ukládáme do dortové formy,vždy vrstvu piškotů,krému a vše opakujeme do vypotřebování krému a piškotů.Povrch posypeme kakaem a vychladíme.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

20. :PIŠKOTOVÉ ŘEZY Jany H. :6 bílků ušlehat se špetkou soli a 6 PL cukru,zašlehat 6 žloutků a 6 PL polohrubé mouky a upečeme plát na peč.papíru nebo vymazaném plechu.Po vychladnutí nakrájíme po délce na 4 pásy,vždy 2 pásy slepíme krémem,nahoru taky krém a máme dva řezy.Krémem potřeme i po bocích,sypeme ořechy nebo čokoládou.

Krém :1 máslo,3 PL mouč.cukru a 2 PL kakaa-vyšlehat ,nakonec vešlšhat 1 karamelové salko-dostaneme kopit hotové,nebo vařit 1 hod.v tlakáči.Krém je výborný,vhodný i do medovníku.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

21.MOUČNÍK NESCAFÉ :30 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,15 dkg cukru,10 dkg vlažného rozpuštěného másla,3 PL oleje,2 vejce,1 PL nescafé,3 PL kakaa,1/4 l mléka,1 PL rumu

Vše smícháme a upečeme na vymazaném středním plechu na 180 ° C 15 min.,potřeme polevou -1 čokoládu na vaření rozpustit v mikrovlnce a vmíchat 1 zakysanou smetanu,posypeme strouhanou čokoládou.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

22.MRAKY z odpalovaného těsta -ekucharka.net.   -  Těsto na dva plechy: 2dl vody,15 dkg másla,špetka soli,15 dkg hladké mouky,6 vajec,máslo na vymazání plechů
Náplň mezi placky -   1/2 l mléka,6 dkg hrubé mouky,15 dkg cukru moučka,1 vanilkový cukr,20 dkg másla
čokoláda na ozdobu
Vodu s máslem si rozehřejeme v kastrůlku, přidáme sůl a jakmile se to začne vařit za stálého míchání přidáváme mouku. Bude to trvat chvilku a těsto se začne odlepovat od stěn. Máme hotovo a dáme vychladnout. Do vychladlého postupně zašleháváme vejce po vejci, až máme polohusté těsto.
Vymažeme si dva plechy máslem, na každý plech rozetřeme půlku těsta na velikost 33 x 27 cm. Těsto se při pečení zvětší, proto ho nenatírejte až do stran !!! Jeden plech dáme do předehřáté trouby na 220 st. a pečeme cca 10-15 minut. Je to rychlé a tak to hlídejte.(Určitě tu troubu mějte dobře vyhřátou, jinak Vám těsto klesne!!!!!). Troubu neotvírejte prvních pět minut. Takhle upečeme i druhý plech.
Uděláme si také náplň. V mléce uvaříme mouku a kaši necháme vychladnout. Přidáme máslo, cukry a vyšleháme,vychladit do lednice.
Nakonec natřeme na vychladlou placku náplň, přikryjeme druhou plackou a pocákáme čokoládou,pocukrujeme.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

23.OŘECHOVÉ ŘEZY (nebe v puse) :těsto -1/2 kg hladké mouky,20 dkg rozpuštěného másla nebo Hery,20 dkg cukr,2 PL medu,2 vejce,2 ČL jedlé sody rozmíchané ve 2 ČL mléka

Zpracovat těsto,rozdělit na 2 díly,každý rozválet na pečící papír-velikost plechu.1 plát upečeme holý,2.plát s ořechovou směsí.

ořechová směs - 12 dkg másla,8 dkg cukru,3 PL medu,40 dkg nahrubo nasekaných ořechů-míchat na plotně do zrůžovění,pak natřít na plát a upéct i s hmotou na 180 °C asi 15-20 min.

Vychladlé placky pocákat rumem a spojit krémem  -  1 a 1/2 hrnku mléka,2 PL hladké mouky,1 PL solamylu,10 dkg cukru-uvařit hustou kaši,po vychladnutí vešlehat 1 máslo a šťávu z 1 citronu. Nechat odležet,nejlepší jsou až třetí den.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

24.KARAMELOVÉ ŘEZY : na 1 plát - 4 bílky,20 dkg cukru,1/2 sklenice oleje,1/2 sklenice vlažné vody,15 dkg polohrubé mouky,10 dkg ml.oříšků,1/2 prášku do pečiva

Těsto vylijeme na pečící papír a upečeme. Pak si upečeme ještě 1 plát,mezi ně natřeme vrstvu krému,nahoru také krém a sypat nahrubo strouhanými na sucho opraženými ořechy a sypeme čokoládovými hoblinami.

Krém : 1 konzerva Salka-vařit v tlakáči 1 hod. nebo koupit již zkaramelizované Salko,v 1/2 l mléka uvařit 1 karamelový pudink-vychladit,1 máslo a 1 Stellu vyšlehat,přidat salko a pudink a spojit v krém.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

25.DORT SNĚŽKA s mandarinkami-toprecepty.cz :
2 vejce, 3 PL moučkového cukru, 5 dkg hladké mouky, 5 dkg Solamylu, 1 ČL prášku do pečiva, 2 PL studené vody, špetka soli, 600 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 1 plechovka mandarinek, 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru písek, šťávu z 1/2 citronu, kokos na posypání dortu.

2 bílky s 2 PL vody a špetkou soli ušleháme na pevný sníh, do kterého zašleháme 3 PL moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a přidáme žloutky. Do této hmoty lehce vmícháme mouku přesátou se Solamylem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme na 170°C asi 15 minut, vyzkoušíme píchnutím špejlí do korpusu, pokud se nelepí těsto na špejli, je správně upečený.
Náplň:
Přivedeme k varu šťávu z mandarinek doplněnou do 400 ml vodou a ochutíme s citronovou šťávou, 2 PL cukru a vmícháme vanilkový pudink, který jsme si rozmíchali ve trošce vody a 2 minuty povaříme. Teplý nalijeme na vychladlý korpus a poklademe mandarinkami a dáme vychladit.
Ušleháme šlehačku se ztužovačem a navrstvíme na mandarinky ve tvaru kopce a silně posypeme kokosem. Dáme aspoň na 2 hodiny vychladit do ledničky.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

26.MRKVOVÝ DORT -klucivakci -do dortové formy o průměru 26 cm
5 vajec velikosti 
200 g hnědého třtinového cukru (nebo cukr krupice)
1 vanilkový cukr
1 citron
500 g jemně nastrouhané mrkve
150 g mletých vlašských ořechů
150 g mletého kokosu
300 ml slunečnicového oleje
200 g mouky celozrnné jemně mleté pšeničné (nebo polohrubé)
20 g jedlé sody
½ lžičky soli

Celá vejce ušleháme s oběma cukry, vmícháme citronovou kůru i šťávu, postupně všechny další ingredience – mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Dobře promícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, pečeme při 165–170 °C asi 50 minut. Jakmile se těsto odlepuje od formy a nelepí se zapíchnutá špejle, je upečeno.

Tvarohový krém
150 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
750 g měkkého tvarohu (kostky)
1 šlehačka 33%
100 g sekaných mandlí nebo mletých ořechů na posypání

Změklé máslo ušleháme s oběma cukry, vmícháme tvaroh a na závěr dotuha ušlehanou šlehačku.
Dort rozkrojíme podélně napůl. Větší část krému namažeme na rozkrojený korpus, zbytek si necháme na pomazání vrchní části i stran dortu. Zdobíme nasucho opraženými sekanými mandlemi nebo mletými oříšky.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

27.ŘEZY RAFAELLO Dáši B. :1 hrnek mouč.cukru,2 hrnky polohrubé mouky,2 vejce,1 prášek do pečiva,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje-vše zamícháme a nalijeme na vymazaný hluboký plech.Posypeme posypem z 1 hrnku kokosu a 1/2 hrnku moučkového cukru,upečeme do růžova-asi 30 min na 180 °C.Ihned po vytažení polijeme 2 šlehačkami,až to zasyčí.Je to rychlý vláčný moučník.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

28.HODONÍNSKÁ DOBROTA Hany G. :15 dkg mouč.cukru,1 celé vejce,2 dcl oleje,1 vanilkový cukr,25 dkg polohrubé mouky,1/4 l mléka,2 PL rumu,1 prášek do pečiva,2 PL kakaa

Vymícháme těsto,na těsto dáme 40 dkg nahrubo nastrouhaných a vymačkaných jablek (asi 4-5 ks),na jablíčka nasypeme nakrájené ořechy a mandle-10-15 dkg a upečeme na 200°C asi 30 min. Nakonec polijeme polevou- 10 dkg másla,10 dkg mouč.cukru,2 PL rumu,2 PL kakaa,2 PL horké vody.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

29.CITRONOVÝ,, CHEESECAKE,, :10 dkg máslových sušenek,12,5 dkg másla -sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem,namačkat na dno dortové formy o průměru 24 cm a pečeme 10-12 min na 180-200°C

Náplň : 4 žloutky,4 PL cukru moučka,šťávu z 1 citronu a 50 dkg mascarpone -žloutky s cukrem a šťávou vyšlehat do nadýchané pěny a potom opatrně vmíchat mascarpone.Nalijeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout přes noc do lednice.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

30.OŘÍŠKOVÝ ŘEZ S TVAROHOVÝM KRÉMEM- Maruška Č. :1 plát -6 bílků,1 hrnek krupic.cukru,1/2 hrnku ml.oříšků,1/2 hrnku polohrubé mouky,trošku pr.do pečiva

Bílky vyšleháme s cukrem do husté pěny,zamícháme mouku s příšky a pr.do pečiva.Upečeme plát a necháme vychladnout.To samé uděláme ještě jednou,potřebujeme pláty 2.

Náplň :2 tvarohy vyšlehat s 1/2 másla a 20 dkg mouč.cukru.První plát potřeme pikantní marmeládou,na ni krém a zakryjeme druhým plátem.Nechat odvlhnout do druhého dne,pak jen pocukrujeme,nebo nakrájené řezy dozdobíme šlehačkou, kousky jahod a meduňkou.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________-

31.KOKOSOVÝ ŘEZ S KARAMELOVÝM KRÉMEM : 9 bílků-asi 27 dkg,30 dkg krupic.cukru,5 dkg hladké a 5 dkg hrubé mouky,20 dkg kokosu

Bílky s cukrem vyšlehat do tuha,zamíchat mouku smíchanou s kokosem analijeme na vymazaný plech.Upečeme do růžova.

Krém : 1 slazené kondenzované mléko uvaříme v konzervě na karamel-v tlakáči 1 hod.Necháme vychladnout ! a pak otevřeme.Vyšleháme jedno máslo,zašleháme zkaramelizované kond.mléko,potřeme plát a pocákáme čokoládou.Krájíme na řezy,kostky nebo trojúhelníky.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________-

32.KIWI ŘEZ : 4 bílky,15 dkg krupic.cukru-ušlehat,zašlehat 4 žloutky,zamíchat 15 dkg polohrubé mouky s troškou prášku do pečiva a upečeme na peč.papíru piškot do růžova.

Krém :1 šlehačku ušleháme s 1 ztužovačem šlehačky do husta,smícháme se 2 zakysanými smetanami a troškou mouč.cukru.Rozetřeme na piškotový plát a poklademe oloupanými kiwi nakrájenými na plátky.Zalijeme vrstvou želtiny podle návodu,můžeme přidat kiwi sirup.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

33.TVAROHOVÉ ŘEZY Hany H. :1 plát -3 celá vejce,1 sklenice (200 ml)moučk.cukru,3/4 sklenice oleje,1 a 1/2 sklenice polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,3/4 skl.vody-všechno jen zamícáme a dáme upéct na vymaz.plech nebo peč.papír. Upečeme ještě jednou-potřebujeme 2 pláty.

Tvarohový krém :2 tvarohy vyšlehat s 20 dkg mouč.cukru,20 dkg másla a 2 vanilkovými cukry,uvařit 2 vanilkové pudinky v 600 ml mléka-vychladit a zašlehat do krému a natřít na první plát,přikrýt druhým plátem a jen pocukrovat,krájíme na řezy.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-

34.MEDOVÉ ŘEZY p. Mařenky W. : 3 celá vejce,10 dkg Stelly,4 PL medu,5 PL mléka,1 ČL jedlé sody,25 dkg mouč.cukru,90 dkg hladké mouky-zpracujeme těsto,rozdělíme na 4 díly,každý rozválíme na plech s peč.papírem,propícháme vidličkou a postupně po jednom upečeme do růžova,necháme vychladnout.

Krém : 6 dcl mléka,20 dkg mouč.cukru a 6 PL hrubé mouky za stálého míchání svaříme na kaši,vychladíme.Vyšleháme 30 dkg másla s 5 dkg mouč.cukru,spojíme a přidáme trošku rumu.Každý plát namažeme tenkou vrstvou marmelády,krémem a povrch polijeme polevou. 

Poleva : 8 dkg mouč.cukru,8 dkg 100% tuku Iva,2 PL másla,2 PL solamylu,1 PL kakaa

______________________________________________________________________________________________________________________________________________-

35.PAŘÍŽSKÝ DORT babičky Aničky F. :2 žloutky,10 dkg mouč.cukru,4 PL horké vody-dobře vyšlehat,přidat 7 dkg polohrubé mouky,trošku prášku do pečiva,a sníh ze 4 bílků se špetkou soli-upečeme v kulaté dortové formě.

Krém :zásmažka-3 dkg másla,3 dkg hrubé mouky mícháme až jemně zrůžoví a zalijeme 1/4 l mléka

          2 žloutky,10 dkg másla,10 dkg mouč.cukru a 3 dkg kakaa vyšleháme a zašleháme vychladlou moučnou směs

Krém namažeme na korpus a nazdobíme šlehačkou a čokoozdobami -čokoládu rozpustíme ve vod.lázni nebo v mikrovlnce a stříkáme kornoutkem tvary na pečící papír a necháme ztuhnout.Čokoládu neředíme žádným tukem.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

36.OVOCNÉ ŘEZY S ,,GALARETKOU,,:piškotový plát z 5 vajíček- 5 bílků vyšlehat do tuha se špetkou soli a 12,5 dkg krupic.cukru,zašlehat 5 žloutků,15 dkg polohrubé mouky a hrst ml.oříšků-nemusí být.Upečeme na hlubokém vymazaném plechu do růžova a necháme vychladnout. Na vychladlý plát nalijeme ovocnou směs.

1/2 l horké vody-přidat 2 Galaretky a rozpustit-nevařit,trošku si odebereme na potření řezů nahoře.Rozmixujeme 3/4 l zavařeného ovoce i se šťávou,přidat prochladlé tekuté galaretky a 2 šlehačky ušlehané se 2 ztužovači šlehačky a jemně smícháme.Nalijeme na piškot a dáme ztuhnout do lednice,pak potřeme povrch odebraou galaretkou,pokud je tuhá rozehřejeme ji. Krájíme na řezy a zdobíme šlehačkou a ovocem.Zákusek je vynikající z jahodové galaretky a rozmixovaných jahod.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

37.HRABĚNČINY ŘEZY II. :40 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,1 Hera,15 dkg mouč.cukru,4 žloutky-zpracujeme těsto.1/3 těsta dáme do ledničky a zbylé 2/3 roztáhneme na vymazaný plech,posypeme krájenými ořechy,na to na hrubo nastrouhaná jablka a sníh ze 4 bílků vyšlehaný s 15 dkg krupic.cukru do husta.Na sněhovou vrstvu nastrouháme zbytek těsta na hrubém struhadle.Pečeme do růžova.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

38.JAHODOVÉ ŘEZY :Upečeme piškot na celý plech-5 bílků vyšlehat do tuha s 20 dkg krupic.cukru,zašlehat 5 žloutků,1 dcl oleje,1 dcl vody,zamíchat 25 dkg polohrubé mouky s 1/2 práškem do pečiva

Krém-1 máslo a 5 PL mouč.cukru -vyšlehat,uvařit 1 a 1/2 jahodového pudinku v 1/2 l vody-vychladit.Pudink vešleháme do másla a přidáme sklenici okapaných krájených jahod,můžeme použít i čerstvé,ale pak rychle spotřebovat,na dozdobení šlehačka.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________-

39.,,SACHR,, DORT tety E.-nepečený. :1/2 l mléka,2 žloutky,3 PL polohrubé mouky-uvařit hustou kaši,20 dkg moučk.cukru,1 máslo a 2 PL rumu-vyšlehat a pak vešlehat moučnou kaši,vrstvit do dortové formy s 2 balíčky dětských piškotů,které namáčíme v silné studené kávě s rumem,až vše spotřebujeme,končíme vrstvou piškotů,zatížíme a necháme do druhého dne vychladit.Zdobíme šlehačkou a ovocem.

 

40.TRDELNÍKY  - Radůzy recepty

300 g hladké mouky
40 g másla nebo Hery
2 žloutky
1 a 1/2 lžičky cukru
20 g droždí
200 ml mléka
špetka soli
bílek na potření
sekané ořechy
krupicový cukr na obalení

Postup:
Suroviny na těsto zpracujeme v domácí pekárně na program Těsto. Po vykynutí rozdělíme na cca 20 kousků.
Jednotlivé díly vyválíme na proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s navinutým těstem válíme po válu, až se proužky těsta zploští a zaplní mezery.
Trdelníky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vykynout.
Pak je potřeme rozšlehaným bílkem, a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem a upečeme. Pečeme při 150°C do růžova.
Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem. Trubičky není potřeba ničím mazat, těsto po upečení jde krásně dolů.

 _________________________________________________________________________________________________________________________________________-

41. MAKOVEC

10 dkg másla,25 dkg krupic.cukru,3 žloutky a 1 vanilkový cukr šleháme do pěny

přidáme 17,5 dkg mletého máku,150 ml mléka,15 dkg hl.mouky,15 dkg hrubé mouky,1 prášek do pečiva a ze 3 bílků tuhý sníh

rozprostřeme na velký hluboký vymazaný plech a upečeme do růžova 

po upečení pocukrujeme mouč.cukrem,nebo polejeme citr.polevou-moučk.cukr,citronová šťáva.oříšek másla a kousek bílku-vyšleháme a kartou uhladíme povrch
______________________________________________________________________________________________________________________________________