bábovky ,buchty,bublaniny,muffiny,štoly,záviny

 

1.MRAMOROVÁ BÁBOVKA babičky Jany B. :

1 HERA nebo STELLA,20 dkg mouč.cukru a 6 žloutků-třeme do pěny

1/2 kg polohrubé mouky,250 ml-300 ml mléka,1 pr.do pečiva a sníh ze 6 bílků ušleháme

se špetkou soli ,můžeme přidat hrst ml.

Těsto -asi 3/4-nalejeme do vymaz. a vysypané bábovkové formy,do zbytku přidáme trochu kakaa

a nalijeme na světlé těsto,trošku vidličkou promíchneme

Pečeme nejdřív více,až vyskočí,ztlumíme a pečeme asi 1 hod. Těsta je hodně,dávám do bábovky méně a zbytek                                                                   ještě vyjde do formy srnčího hřbetu. Je moc dobrá,není tak sladká.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.Bábovka bez šlehání-( Maminčiny recepty maminky Lenky-úžasné recepty ,vždy povedené)
300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 230 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 150 ml oleje, 150 ml vlažné vody, 5 lžic rumu, 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce mléka + 1 lžíce moučkového cukru

Promícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, celá vejce, olej, vodu, rum a všechno důkladně vymícháme v řídké hladké těsto.
Větší část nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Zbytek těsta smícháme s kakaem, mlékem a lžící cukru a nalijeme na světlé těsto ve formě.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi hodinu.

Je to moc dobrá,rychlá,nešlehaná bábovka,zkoušela jsem ji i v Domácí pekárně na programu ,,Pečení,,-1 hod- vynikající,nemusí se hlídat trouba. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

3.OLEJOVÁ BÁBOVKA  babičky Aničky F. :4 žloutky,250 ml oleje,25-30 dkg mouč.cukru-vyšlehat,pak přidat 40 dkg hrubé mouky s 1 pr.do pečiva a sníh ze 4 bílků vyšlehaný se špetkou soli.

Nejdřív pečeme chvíli víc,aby vyskočila,potom ztlumíme a pomalu pečeme asi 3/4 hod.Je dobrá,vláčná,není suchá.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

4. TŘENÁ BÁBOVKA babičky Aničky F. :20 dkg tuku-Hera,4 žloutky,25-30 dkg mouč.cukru-vyšlehat do pěny,přidat 1 sklenici mléka-250ml,30 dkg polohrubé mouky s 1/2 pr.do pečiva,trochu citr.kůry,sníh ze 4 bílků se špetkou soli.

Nalijeme do vym. a vysypané formy na bábovku-asi 3/4,do zbytku trochu kakaa a vlijeme na světlé těsto.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

5.BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK DO BÁBOVKOVÉ FORMY- babičky Aničky F.: 6 i více bílků a 15 dkg mouč.cukru-vyšlehat do tuha,přidat 6 dkg rozpuštěného vlažného másla,5 dkg rozinek,5 dkg krájenýchvl.ořechů.5 dkg kráj.čokolády,13 dkg polohrubé mouky s troškou pr.do pečiva.

Je to vynikající recept na zužitkování zbylých bílků.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

6.MAKOVÁ BÁBOVKA Z MLETÉHO MÁKU-Marušky V. :1 Hera nebo Stella,5 žloutků 25 dkg-stačí i 20 dkg mouč.cukru-vyšlehat do pěny,přidat 25 dkg mletého máku,8 dkg hladké a 8 dkg hrubé mouky,1/4 l mléka,1/2 pr.do pečiva a z 5 bílků sníh.

Pečeme v mírné troubě.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

7.NUSKUCHEN-OŘÍŠK.BÁBOVKA tety H.( z Německa) : 1 Hera,20 dkg cukru,4 vejce,25 dkg poloh.mouky,3 ČL pr.do pečiva,15 dkg ml.oříšků,1 vanilk.cukr,1/8 l mléka,5 dkg kráj.čokolády

Žloutky třeme s cukrem a tukem,pak přidáme vše ostatní a nakonec sníh ze 4 bílků se špetkou soli.Nalijeme do vymazané bábovkové formy a pečeme na 160° C asi 50 min.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

8.RYCHLÁ HRNÍČKOVÁ BUBLANINA Marušky Č.- vše jen zamíchat,nalít na vymazaný plech,nebo pečící papír,poklást ovocem,za chvíli je upečeno a můžeme vařit kafíčko....

3 celá vejce,1 hrnek krupicového cukru (300 ml),1 vanilkový cukr,3/4 hrníčku mléka a dolít do plného olejem,2 hrnky polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

9.BUBLANINA JÁJA Jarky Ch. :5 vajec,20 dkg cukru krupice,40 dkg polohrubé mouky,1 a 1/2 dcl oleje,2 dcl mléka nebo vody,1 prášek do pečiva

Žloutky s cukrem utřít do pěny,přidat ostatní suroviny a nakonec sníh z 5 bílků ,nahoru čerstvé nebo okapané kompotované ovoce. Upečeme do růžova.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

10.MECHOVÁ BUBLANINA :1 Hera,20 dkg cukru,5 žloutků-třeme do pěny,přidáme 30 dkg polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva,1 vanilkový cukr,trochu citr.kůry,1 vanilkový pudinkový prášek,1/8 l mléka a z 5 bílků sníh

Poklademe ovocem a pečeme .

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

11.BÁBOVKA ZE ŠLEHAČKY :4 žloutky utřeme s 1 hrnkem cukru (250 ml) do pěny, přidáme 200 ml šlehačky,2 hrnky polohrubé mouky,1 prášek do pečiva a ze 4 bílků sníh. Nalejeme do vymaz.a vysyp.bábovkové  formy a pečeme na 180° C asi 30 min.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

12.TVAROHOVÁ BÁBOVKA  sestry Aly : 4 žloutky a 20 dkg mouč.cukru a 1 Heru vyšlehat do pěny,přidat 1 tvaroh v kostce (250 g),zašlehat,28 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,trochu citronové kůry a sníh ze 4 bílků ušlehaný do tuha se špetkou soli.Můžeme přidat trošku rumu.ao

____________________________________________________________________________________________________________________________________

13.BÁBOVKA ,,STELLA,, Dáši S. : 1 Stella,5 žloutků,30 dkg mouč.cukru třeme do pěny,přidáme 10 dkg polohrubé mouky a 40 dkg hladké mouky,250 ml mléka,1 prášek do pečiva,trochu rumu,kakao,trochu rumu a sníh z 5 bílků.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

14.KÁVOVÁ BÁBOVKA babičky Aničky F. :1 Hera,4 žloutky,40 dkg cukru,1 vanilkový cukr-vyšlehat,přidat 37,5 dkg polohrubé mouky,1/4 l vody ve které jsme rozmíchali 4 ČL rozpustné kávy,směs 12,5 dkg oříšků a mandlí,1 vrchovatá ČL prášku do pečiva,kůra z 1 citronu ,přilijeme 5 dkg kakaa rozmíchaného v trošce vody a sníh ze 4 bílků. Pečeme zvolna asi 1 hod.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

15.,,MARGOT,,buchta - 2 hrnky polohrubé mouky,2 celé vejce,1 hrnek moučk.cukru,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje,1 prášek do pečiva 1 vanilkový cukr,1 čokoláda Margot postrouhat na hrubém struhadle

Všechno jen zamíchat metličkou a vylít na vymazaný hluboký plech,upečeme do růžova.Na horkou buchtu nastrouháme ještě jednu čokoládu Margot a necháme vychladnout.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

16.MUFFÍNY S ČOKOLÁDOU A OŘECHY :20 dkg polohrubé mouky,10 dkg krupicového cukru,2 celá vejce,1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo oleje,1/2 hrnku mléka,1/2 hrnku krájených ořechů nebo mandlí,5 dkg krájené čokolády,1/2 prášku do pečiva,špetku soli,trochu rumu,citr.kůra

Vše zamíchat a plnit důlky vymazané formy na muffíny-do 3/4 a upečeme.   Zatím nejoblíbenější recept,vždy povedený.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

17.ČOKOLÁDOVÉ MUFFÍNY :15 dkg cukru krupice,350 ml mléka,1 celé vejce,10 PL oleje,38 dkg hladké mouky,1/2 prdopeče,3 PL kakaa,10 dkg krájené čokolády   Vše zamícháme a plníme mvymazanou formu na muffíny,jen do 3/4-vyskočí. Trochu čokolády si necháme na posypání povrchu před vložením do trouby.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

18.HONZOVY BUCHTY -maminčiny recepty : 700 g polohrubé mouky, špetka soli, 300 ml mléka, 42 g kvasnic, 13 lžiček krystalového cukru, 150 ml oleje, 2 vejce
náplň: tvarohová, maková, ořechová, povidlová, marmeláda

Mléko trošku ohřejeme, přidáme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a necháme vzejít. Zatím nasypeme do mísy mouku, osolíme, přidáme olej a celá vejce. Přilijeme vzejitý kvásek a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Je dobré nedávat do mísy mouku hned všechnu, malou část si nechat bokem a tu potom podle potřeby přidávat, protože každá mouka saje tekutinu jinak, takže není pokaždé třeba mouky stejné množství. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout. Z nakynutého těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek trochu zploštíme, dáme lžičku nádivky, zabalíme, zakulatíme a skládáme na vymazaný plech jednu vedle druhé. Každou buchtu potřeme rozpuštěným ztuženým tukem nebo olejem. Nemačkáme je k sobě, jen by se měly lehce dotýkat. Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 15 mi nut.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

19.MUFFÍNY s jablky,ořechy :25 dkg hladké mouky,20 dkg cukru krupice,2 ČL prášku do pečiva,2 ČL skořice,15 dkg mrkve,20 dkg jablek,10 dkg vlašských ořechů,3 žloutky,3 bílky,2 dl oleje,1 lžička vanilkového cukru,2 PL  rumu, máslo na vymazání formiček

Mrkev nastrouháme na jemno, jablka nakrájíme na malé kostičky, ořechy nasekáme a smícháme se všemi ostatními surovinami. Nakonec vmícháme sníh.
Máslem vymazané formičky na muffiny plníme do tří čtvrtin a pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 25 – 28 minut.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

20.MRKVOVÉ MUFFÍNY :25 dkg jemně strouhané mrkve,5 celých vajec,15 dkg krupic.cukru,8 PL oleje,5 PL horké vody,20-25 dkg polohrubé mouky,10 dkg nasekaných ořechů,1 ČL skořice,1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva-vše zamíchat a plnit vymazané formy na muffíny do 3/4-nabudou.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-

21.ČOKOLÁDOVÉ MUFFÍNY : 25 ks   -   2 celá vejce,22 dkg krupic.cukru,10 dkg hladké mouky,6 zarovnaných lžíc kakaa,2 ČL prášku do pečiva,1 ČL vanilkové esence,160 ml mléka,15 dkg rozpuš.másla,12 dkg nasekané čokolády kterou promícháme s troškou mouky-nepadne v těstě dolů.

Vejce vyšleháme s cukrem,pek vmíchat vše ostatní a nakonec čokoládu.Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a plníme do 2/3,pečeme na 180°C asi 20 min. Podáváme ozdobené šlehačkou a čokoládou.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

22.TVAROHOVÁ ŠTOLA - bez kynutí :1/2 kg hladké mouky,25 dkg tvarohu-1 kostka,12,5 dkg krupic.cukrum2 vejce,15 dkg másla,1 vanilkový cukr,1 a 1/2 prášku do pečiva,kráj.čokoláda,oříšky,rozinky 5 dkg rozpuš.másla na potření,mouč.cukr,kakao-nemusí být
Všechny přísady na těsto, mimo čokolády, ořechů a rozinek spracujeme dohromady. Ke konci přidáme všechny dobroty( u nás se rozinky nejí, tak já mám bez nich).
Pak z hmoty uděláme placku ( já nevyvaluju, jen rukama roztáhnu) přeložím na půl a přenesu na plech vyložený papírem.Vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme asi 45minut.Po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem- zůstane dlouho vláčná. Posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s kakaem a necháme vychladit.Nejlepší je, když se nechá uležet, zabalená ve fólii.Děláme ji hlavně na Vánoce.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-

23.KYNUTÁ ŠTOLA- kynutá  :e-kucharka :-1/2 kg polohrubé mouky-sušené droždí na ½ kg mouky-1/3 lžičky soli-10 dkg cukru krystal nebo krupice-10 dkg másla neboHery-10 dkg sádla-2 dl mléka-5 až 8 dkg rozinek-10 dkg kandovaného ovoce-rum na namočení rozinek a kand. Ovoce-1 vanilkový cukr-5 až 8 dkg másla na potření upečené štoly-moučkový cukr na obalení podle potřeby Těsto můžeme zadělat v dom.pekárně-programTěsto.

Do mouky zamícháme droždí, přidáme rozinky a ovoce bez rumu. Tedy rum tam můžeme dát, ale asi 3 lžíce. Přilijeme rozpuštěnou Heru, sádlo a přidáme i ostatní suroviny.Dobře prohněteme, posypeme moukou a dáme kynout na teplé místo, Těsto kyne klidně i tři hodiny.Vykynuté rozválíme asi na 1 cm silný plát. Kraje přeložíme doprostřed a nakonec těsto přeložíme napůl na délku. Necháme ještě asi půl hodinky dokynout.Pečeme prvních 10 minut v předehřáté troubě na 170 st. a potom zmírníme na dalších asi 25 minut na 160 st. Během pečení si štolu můžeme přikrýt alobalem, nebo jí dát v troubě výš.Před vyndáním z rouby do ní píchneme špejlí a tím zjistíme jestli je už pečená.Jakmile trochu vystydne, pomažeme máslem a obalíme hodně v cukru. Studenou zabalíme do potr.fólie a dáme na 14 do lednice.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________-

24.ZÁVIN Z PIVA :40 dkg hladké mouky,1/4 l piva a 1 postrouhaný 100% tuk -zpracujeme těsto ,rozdělíme,rozválíme posypeme na másle upraženou strouhankou s cukrem,poklademe krájenými jablky,posypeme krupic.cukrem,skořicí a opět strouhankou a uděláme závin,potřeme vejcem a upečeme do zlatova,sypeme moučk.cukrem.

 

25.ZÁVIN S OCTEM -Jany M. :1/2 kg hladké mouky,1 100% tuk-postrouhat,1 PL octa

 

26.NEPRAVÝ TAŽENÝ ZÁVIN :200 ml vařícího mléka,1 Hera -rozpustit,přidat 40 dkg hladké mouky,špetku soli a zpracovat těsto a nachat v lednici odpočinout do druhého dne.Pak rozdělíme na 6 dílů,každý vyválíme na utěrce nebo peč.papíru na tenk,plát potřeme máslem,posypeme opraženou strouhankou s cukrem,poklaeme jablky,ořechy,posypeme cukrem a skořicí a pomocí utěrky či papíru-srolujeme.přehneme kraje dospodu a potřeme vejce.Pečeme do zlatova.