korpusy

 

1.ZÁKLADNÍ MRAMOROVÝ KORPUS babičky Jany B.

Na 1 vejce-2,5 dkg krupic.cukru,2,5 dkg polohrubé mouky a špetku pr.do peč.

Rozpis na 10 vajec-25 dkg krup.cukru,vyšlehat s 10 bílky a špetkou soli do tuha,postupně zašlehat 10 žloutků a vařečkou lehce vmíchat 35 dkg polohrubé       mouky s troškou pr.do pečiva-na špičku nože.Formu vymazat rozpuštěným 100% tukem,nalejeme 3/4 těsta a do zbytku přidáme 2 PL kakaa a hrst oříšků.Nalejeme na světlé těsto a vidličkou lehce promíchneme. Pečeme nejdříve na více ,až korpus vyskočí,pak ztlumíme a pečeme asi 1 hod. Pokud nahoře hodně tmavne,zakryjeme alobalem,vyzkoušíme špejlí,jestli je upečený.

Necháme prochladnout,uvolníme od krajů,vyklopíme a ihned otočíme tak,aby dort ležel na na spodní rovné straně.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

2.KORPUS Z CELÝCH VAJEC :5 vajec,25 dkg krupicového cukru,32 dkg polohrubé mouky,2 dcl vlažné vody a 2 dcl oleje,1 prášek do pečiva

Vejce šleháme s cukrem do pěny,zašleháme olej,vodu a pak přimícháme mouku s pr.do pečiva. Pečeme nejdřív víc na 170° C ,za chvíli stáhneme na 160-150 a dopečeme. Pokud chceme mramorový korpus,ubereme 2 dkg mouky a přidáme 2 dkg kakaa.Na ořechový korpus  ubereme  5 dkg mouky a přidáme 5 dkg ml.oříšků,taktéž je to i s kokosem .

________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.PIŠKOTOVÝ KORPUS -rozpis na 1 vejce :4 dkg cukru krupice.4 dkg polohrubé mouky,1 PL teplé vody,špetka prášku do pečiva,na 5 vajec je to 1 ČL

Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha,zašlehat žloutky,přidat vodu,mouku s pr.do pečiva.Na dno dortové formy dáme peč.papír,formu nevymazávat,nevysypávat,boky korpusu budou rovné a neodkloní se dovnitř.Nejdříve pečeme na 180 °,pak ztlumit na 160° C a dopéct.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.KLASICKÝ KORPUS-kulatý o průměru 20 cm :5 žloutků šlehat s 25 dkg cukru a 5 PL vařící vody do pěny,5 bílků vyšlehat do pěny se špetkou soli a část lehce zamíchat do pěny,pak zamíchat mouku a zbylý sníh.Pro přidání ořechů ,kakaa,trošku mouky ubereme.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

5.PIŠKOTOVÝ PLÁT  Z PEČNÉ RELIÉFNÍ PODLOŽKY : 1.těsto -3 dkg bílků,3 dkg moučkového cukru,3 dkg změklého tuku,já jsem dal Stellu,1 dkg kakaa,2 dkg hladké mouky,vše třeme a vetřeme do podložky,vypadá to,že je těsta málo,ale stačí to.Barevný vzor-místo kakaa dáme 3 dkg hl.mouky a kapku jakékoli gelovky.Podložku dáme do lednice i stěstem vychladit a připravíme si druhý piškot.

                                                                                    2.těsto -6 bílků vyšlehat s 12 dkg krupicového cukru,zašleháme 4 žloutky a zamícháme 8 dkg hladké mouky.Pečeme na 200°C asi 13 min,necháme prochladnout a vyklopíme,jde to pěkně,podložku jsem vymazala olejem. Použijeme na tunely-do formy srnčího hřbetu,plníme a přiklopíme piškot.plátem-foto v rubrice ,,ostatní,,.Lze použít rokrájené na proužky dokola semifred,nebo okolo dortů.

________________________________________________________________________________________________________________________________________