dom.pekárna-slané
1.Základní chléb se zrníčky-vždy podařený a u nás nejoblíbenější
300 ml vody nalejeme do pekárny,nasypeme 1/2 kg hladké mouky,do jednoho rohu pekárny dáme 2 ČL soli,na druhou stranu 2 ČL cukru,k tomu 1 ČL sušeného droždí,nebo rozdrobíme 1/2 čerstvého,2 ČL kmínu a po signálu,nebo hned-hrst semínek-sezam.slunečnice,dýně
PROGRAM:klasik,velikost-střední,kůrka střední
______________________________________________________________________________________________________________________________________
2.PIVNÍ CHLEBA ,,PRIMUS,, :450 ml piva,40 dkg hladké mouky,30 dkg celozrné špaldové-pokud nemáme,dáme celkem 70 dkg hladké,2 ČL soli,1ČL kakaa,1 ČL kmínu,hrst semínek podle chuti-sezam,dýně,slunečnice, 3/4 sáčku suš.droždí-celý sáček je 10 g,dáme tedy 7,5 g a k tomu 1 ČL soli
Nastavíme program klasik-1 ,velikost 3 -velký,kůrka 2 střední
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
3.CHLÉB p. FRANTIŠKA :350 ml podmáslí,1/2 kg hladké mouky,1 ČL kmínu,1 PL octa,2 PL oleje,2 ČL soli,1 ČL sušeného droždí,1 ČL cukru
program klasik-1 velikost a kůrka -střední
______________________________________________________________________________________________________________________________________
4.BRAMBOROVÝ CHLÉB : 250 ml vlažné vody,1 PL octa,1/2 kg hladké mouky,15 dkg uvařených na jemném struhadle nastrouhaných brambor,1 ČL soli,do opačného rohu dáme 1 ČL cukru a 1 sáček suš.droždí (10g),1 ČL kmínu
Po signálu přidat 8 dkg slunečnicových semínek. program klasik-1,velikosta kůrka- střední
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
5.CIBULOVÝ CHLÉB :300 ml vody,1 PL octa,3 PL oleje,30 dkg hladké a 15 dkg celozrné mouky-nebo jen 45 dkg hladké,1 ČL kmínu,1 ČL soli,na opačnou stranu 1 sáček sušeného droždí a 1 ČL cukru
1 cibuli nakrájet na drobno a zpěnit ji na 1 lžíci oleje-přidat po signálu (můžeme ji dát i syrovou)
program klasik-1,velikost a kůrka střední
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
6.BÍLÝ SLUNEČNICOVÝ CHLÉB :375 ml vody,525 dkg hladké mouky,3 dkg změklého másla,1 ČL suš.droždí,1 ČL cukru,2 ČL soli a po signálu 5 dkg slunečnicových semínek program klasik-1 velikost a kůrka-střední
________________________________________________________________________________________________________________________________________
7.PODMÁSLOVÝ CHLÉB S KYSANOU SMETANOU :300 ml podmáslí,15 dkg kysané smetany,35 dkg polohrubé mouky,15 dkg špaldové nebo hladké mouky,1 ČLsušeného droždí,1 ČL cukru,1 ČL soli,1 ČL kmínu program klasik-1,velikost-střední,kůrka-3 tmavá
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
8.DOMÁCÍ CHLÉB VELKÝ-chleba z chleba :1/2 L vlažné vody nalijeme na 3 krajíce chleba-nakrájené na kousky a necháme rozmočit,pak dáme do pekárny,přisypeme 75 dkg hladké mouky,1 sáček sušeného droždí nebo 1 kostka čerstvého,1 ČL cukru,4 ČLsoli a 1 ČL kmínu
program klasik-1,velikost-3 velký a kůrka 2-3
______________________________________________________________________________________________________________________________________
9.FOCCACIA -italský chléb :1/4 l mléka,3 PL oleje,1/2 kg hladké mouky,1 ČL soli,1 ČL cukru a 2,5 dkg čerstvého droždí
program Těsto Po vykynutí těsto rozdělit na 2-3 části,vytvarovat na pečícím papíru vyšší placky a nechat dokynout.
2-3 rajčata spařit,oloupat ,rozmačkat vidličkoua potřít placky,1/2 konzervy černých oliv na půlky a zamáčknout do placiček,posypat mozzarelou-1 ks,rozmarýnem,koncem vařečky udělat v plackách důlky ,pokapat olejem a péct v předehřáté troubě na 200° C asi 20 min
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
10.HOUSTIČKY: 1/4 l mléka,1 žloutek,2 PL rozpuš.másla,1/2 kg hladké mouky,1 ČL soli,1 ČL cukru,1/2 kostky droždí,nebo 1ČL sušeného
V uvedeném pořadí dáme suroviny do pekárny a zapneme program Těsto.Vytvoříme houstičky na peč.papír,nožem paprskovitě nařízneme vršek a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout,pak potřeme vejcem a sypeme hrubou solí nebo mákem.Pečeme do zlatova.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
11.OBYČEJNÉ ROHLÍKY :250 ml mléka,3 PL oleje,2 celá vejce,1/2 kg hladké mouky,1 ČL cukru,1 a 1/2 ČL sušeného droždí,2 ČL soli
Program Těsto,pak tvoříme rohlíky-kousky těsta vyválíme do válečků a trochu ohneme,nebo vyválíme 2 placky,rozkrájíme každou na 8 výsečí a každou výseč srolujeme od nejširšího konce ke špičce.Necháme ještě dokynout,potřeme vejcem a sypeme solí,mákem nebo kmínem.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
12.,,ITALSKÁ,, PIZZA :350 ml vlažné vody,5 PL oleje,65 dkg hladké mouky,1 ČL soli,3 ČL sušeného droždí,1 PL mouč.cukru
Program Těsto . Po vykynutí rozdělíme na 3 části-3 velké pizzy,nebo na 6 menších.Povrch potřeme protlakem smíchaným s drceným česnekem a solí-podle chuti,poklademe šunkou,salámem,anglickou slaninou,sypeme oregánem a strouhaným sýrem-eidam ,mozzarella.Pečeme do zlatova.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
13.CHLÉB COTTAGE S PAŽITKOU (PETRŽELKOU): 300ml vody, 200g sýru Cottage,30 dkg hladké a 20 dkg polohrubé mouky,2 ČL soli,1 ČL cukru,1 a 1/2 čl suš.droždí,3dkg lněného semínka a 3 dkg sluneč.semínka
Program klasik ,velikost střední,kůrka střední Po signálu přidat 10 dkg krájené šunky nebo šunk.salámu a 2 dkg pažitky nebo petržele.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
14.ANGLICKÉ ROHLÍKY:180 ml vody,120 ml mléka,40 dkg hladké mouky,1 ČL cukru,2 ČL sušeného droždí nebo 1 kostka čerstvého,2 ČL soli,2 PL sušené bramborové kaše v prášku nebo 2 menší brambory nastrouhané na jemném struhadle.
Program Těsto. Rozdělit po vykynutí na 2 díly,každý rozválet na placku,rozkrájet na 8 výsečí,posypat proužky cibule,zamotat od širší části jako rohlík,povrch potřít olejem smíchaným s grilovacím kořením,nahoru položit plátek anglické slaniny a plátek sýra a na pečícím papíru upečeme do zlatova.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
15.COTTAGE HOUSKY:300ml vody,200 ml sýra Cottage,30 dkg hladké mouky,20 dkg celozrné mouky (nebo 1/2 kg hladké),3 dkg ovesných vloček,1 ČL cukru,1 a 1/2 ČL sušeného droždí,2 ČL soli,5 dkg lněných semínek.
Program Těsto, Po vykynutí tvoříme housky-1 houska asi 9 dkg těsta,potřeme slanou vodou a upečeme v troubě na plechu s pečícím papírem do zlatova.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
16.PODMÁSLOVÝ CHLÉB : 310 g podmáslí,50 g bílého jogurtu,2 PL oleje,1 PL octa,1 vařený nastrouhaný brambor,1/2 kg hladké mouky,2 ČL soli,2 ČL cukru,1 ČL sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí,1 čl kmínu
V uvedeném pořadí dáme do pekárny,můžeme přidat semínka podle chuti a zapneme program Klasik, velikost střední,kůrka střední
______________________________________________________________________________________________________________________________________
17.VEKA z pekárny :250 ml vody,3 PL oleje,1 vejce,1/2 kg hladké mouky,1 ČL soli,1 ČL cukru,1/2 PL sušeného droždí
V uvedeném pořadí dáme do pekárny a zapneme program Těsto.Po vykynutí rozdělíme na dvě části,vyválíme dvě šišky a na peč.papíru necháme ještě 15 min.kynout.Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 20 min. Je chutnější,než kupovaná a déle vydrží.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
18.BANKETKY :180 ml mléka,2 žloutky,10 dkg rozpuštěného vlažného másla,50 dkg polohrubé mouky,1 a 1/2 ČL soli,1 ČL cukru,1 a 1/2 ČL sušeného droždí nebo 25 g čerstvého. V uvedeném pořadí dáme do pekárny a zapneme program Těsto.Po vykynutí rozdělíme na 3 díly,každý vyválíme na kruh,rozdělíme na 8 výsečí a od širšího konce smotáme do rohlíčku.Dáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout.Potřeme osolenou vodou a pečeme asi 20 min.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
19.CHLÉB CIABATTA s olivami :350 ml vody,2 PL oleje,1/2 kg hladké mouky,2 ČL soli,1ČL cukru a 1 ČL suš.droždí a několik nakrájených černých oliv - v uvedeném pořadí dáme do pekárny a zapneme program Těsto .Po vykynutí vytvoříme dva podlouhlé bochánky,potřeme osolenou vodou a upečeme v troubě.Nebo zapneme program Klasik a upečeme jako chléb přímo v pekárně. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________-