co uvařit ?

 

1.MEDOVÁ ČÍNA :20 dkg kuřecích prsou,100 ml oleje,1 feferonka,1 mrkev,1 celer,1 petržel,med,pepř,sůl,5 PL sojové omáčky,100 ml bílého vína,1 PL bramborového škrobu,olej  (můžeme přidat i na sucho opražené kešu oříšky)

Maso nakrájet na kousky,osmahnout na rozpáleném oleji,osolit,opepřit,přidat feferonku,soj.omáčku,med,zvlášť osmahneme nakrájenou zeleninu a přidáme k masu,zalijeme vínem a dusíme do měkka.Nakonec zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody.Příloha-vařená rýže.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

2.RYCHLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT :brambory uvařené ve slupce-vychladit,oloupat a  nakrájet na plátky,4 vejce uvařená na tvrdo,1 cibule na kolečka,dresink

K bramborám přidat nakrájené bílky,cibuli dáme na síto a přelijeme horkou vodou a pak ihned studenou-je křehčí a nepálí.Přidáme k bramborám a uděláme si dresink :  4 vařené  žloutky,6 dkg hořčice,50 ml oleje,trochu octa,sůl,pepř,cukr,nakrájená pažitka -vše vyšlehat metličkou a nalít na brambory s cibulí,promíchat a vychladit.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.KUŘECÍ SMĚS NA BRAMBORÁKU : 6 porcí   -1 kg kuřecích prsních řízků,6 vajec,solamyl,olej ,pórek,sůl,sojová omáčka,cibule,ster.kapie,bílé víno ,6 velkých bramboráků přes celý talíř

Maso na nudličky osolit,obalit v solamylu,přidat vejce,soj omáčku a necháme odležet,pak zprudka orestujeme,vyjmeme a na výpeku orestujeme cibuli,pórek,kapii a vrátíme maso.Zalijeme vínem,můžeme ještě přidat soj.omáčku a podusíme do měkka.Směs rozdělíme na 6 bramboráků,přehneme je na půl a podáváme se zeleninovou oblohou.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

4.KRŮTÍ nebo KUŘECÍ MASO V RUMU : marináda-sójová omáčka,olej,worchesterová omáčka,rum   Do této směsi naložit naklepané plátky masa na 2 hodinky.Maso vyjmeme z marinády a orestujeme,do zbylé marinády přilijeme 1 šlehačku nebo 1 neslazené zahuštěné mléko v konzervě,rozmícháme a přilijeme k masu.Dusíme do měkka.Nakonec přidáme na plátky nakrájený hermelín,až se rozpustí,máme hotovo.Příloha rýže nebo hranolky.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

5.HOVĚZÍ GULÁŠ p.kuchařky Růženky M. :Hovězí maso nakrájíme na kostky,osolíme,opepříme,přidáme kmín,drcený česnek grilovací koření trochu oleje ,zamícháme a necháme naložené přec noc v lednici.

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli-cibule tolik,kolik máme masa na objem,ne na váhu.přidáme sladkou mletou papriku a ihned přidáme hrnek teplé vody,ve kterém jsme rozdrobili 1 masox,do toho vložíme maso a přidáme 1 ČL prášku do pečiva-maso  lépe měkne.Pod pokličkou dusíme do měkka,nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě,ještě povaříme.Na dochucení můžeme přidat trochu kečupu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

6.KUŘECÍ KOUSKY ,,CORN FLAKES,, :kuřecí kousky osolit,obalit v mouce,do které jsme přidali práškový česnek a vykoupat v rozšlehaných bílcích.Nakonec smícháme strouhanku s drcenými corny a kuřecí kousky v této směsi obalíme.Poklademe na pečící papír,pokapeme olejem a pečeme v troubě na 180°C .Příloha bramborová kaše.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

7.ŠARYVARY tety Hedy S. :1 kg vepřové plece(kýty),1 velká cibule,1 ČL pálivé papriky,2 stroužky utřeného česneku,1 kostka masoxu,2-3 PL kečupu,2 dcl piva,1 sterilovanou zeleninu ,,Moravanka,, sůl,pepř,tuk.

Maso nakrájet na kostky ,osolit,opepřit a podusit na oleji asi 30 min.Pak přidat cibuli nakrájenou na jemno,,přidáme vše ostatní a nakonec přilijeme zeleninui s nálevem,bez feferonky a pivo,dusíme do měkka.Příloha-houskový knedlík nebo jen pečivo.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

8.BUCHTIČKY S KRÉMEM-maminčiny recepty :400 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 ml oleje, 1 vejce, 200 ml mléka, 25 g kvasnic, 7 lžiček cukru
krém: 0,75 l mléka, 1 pudingový prášek s vanilkovou příchutí, 2 lžíce krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 - 2 lžíce rumu

Do teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme celé vejce, olej a vzejitý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, je-li potřeba, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta ukrajujeme malou lžičkou kousky, tvarujeme buchtičky a skládáme je na vymazaný plech těsně vedle sebe. Každou buchtičku potřeme po stranách tukem (než vedle ní položíme další). Na plechu necháme ještě chvíli kynout, upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.
Osvědčený zlepšovák pro úsporu času: Vykynuté těsto kydneme přímo z mísy na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem ho rozprostřeme rovnoměrně po celém plechu. Necháme chvíli kynout, upečeme. Po částečném zchladnutí (není nutné) nakrájíme na kostičky.
Krém: Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme klasickým způsobem puding, rum přidáme do mléka hned na začátku.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________-

9.KAPR PO VODŇANSKU- Jany M. :1 kapr,anglická slanina,cibule,česnek,grilovací koření,hladká mouka,olej,sůl

Orestujeme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky,přidáme hodně cibule na proužky a hodně česneku na plátky a orestujeme,očištěného kapra nakrájíme na podkovy,osolíme,posypeme grilovacím kořením,obalíme v hladké mouce a orestujeme.Pak naskládáme do pekáčku a prokládáme připraveným základem.Dáme na 15 min. do předehřáté trouby.Pak vypnout a nechat v troubě dojít do vychladnutí.Do druhého dne nechat uležet v lednici.Můžeme jíst po studenu s chlebem,nebo ohřejeme v mikrovlnce,příloha brambory.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

10.KLATOVŠTÍ RARÁŠSI :kuřecí maso na kousky,osolíme ,okořeníme,obalíme v hladké mouce a v těstíčku.Smažíme v oleji.Příloha podle chuti. 

Těstíčko - 2 dcl piva,2 vejce,hořčice,sojová omáčka,pepř,sůl,chilli,solamyl,trochu hl.mouky

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

11.KUSKUS-základní příprava :10 dkg kuskusu,sůl-promíchat a zalít vroucí vodou  1 cm nad kuskus,odstát pod pokličkou,přidat 1 PL oleje,dosolit a promíchat

Můžeme dát místo soli kostku masoxu,přidat orestovanou mraženou nebo čerstvou zeleninu,nebo i kuřecí maso-rychlá večeře.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

12.KUŘE NA KARI : kuřecí prsa na proužky-osmahneme na oleji,pak přidáme 1 PL kari,podusíme,zalijeme smetanou,osolíme,opepříme,pak přidáme konzervu mandarinek bez šťávy,chvíli povaříme a podáváme s rýží.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

13.SRNČÍ RAGÚ :   1 kg masa,může být i hovězí,nakrájíme na kostky,přidáme nakrájenou zeleninu-mrkev,celer,petržel,2 bobkové listy,6 kuliček nového koření,5 kuliček jalovce,10 kuliček pepře,sůl,1,5 dcl červeného vína,promícháme a necháme 1 hod odležet v lednici.

Na oleji osmahneme cibuli se 2 ČL cukru,přidáme naložené maso se zeleninou,polijeme ještě vínem a dusíme pod poklicí do měkka.Pak přidáme 3 PL rybízové marmelády,trochu vývaru nebo kostku masoxu a zaprášíme hladkou moukou.Podáváme s knedlíke,nebo s pečivem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

14.KŘUPAVÉ ŠŤAVNATÉ ŘÍZKY-kuřecí,vepřové :okořenit,osolit a z každé strany řízku položit plátek anglické slaniny,paličkou zaklepat do masa,aby slanina držela na mase a obalit v trojobalu.Smažit pomalu,podávet s bramborovou kaší.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

15.ŠPÍZY V PIVNÍM TĚSTÍČKU -(prostřeno) :500 g kuřecího a vepřového masa, 1 lžíce grilovacího koření, 1 kg brambor, 400 g angl.slaniny, 1 paprika červená, 2 cibule.
Na těstíčko:
2 vejce, 100 ml piva, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce Solamylu, 1 lžička sójové omáčky, 100 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, 2 stroužky česneku.
Na česnekový dresink:
1 kelímek zakysané smetany, 0,5 kelímku bílého jogurtu, 1–2 stroužky česneku, 0,5 lžičky soli, špetka pepře.

1. Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, zakápneme olejem a necháme asi 4 hodiny uležet. Poté připravíme špízy. Jehlice potřeme olejem, aby šlo maso dobře sundat. Na špíz střídavě napichujeme maso, nakrájenou cibuli, silnější plátky slaniny a kusy papriky.
2. Na těstíčko smícháme vejce, pivo, hořčici, Solamyl, sójovou omáčku a mléko. Dle chuti osolíme a opepříme. Poté přidáme hladkou mouku, aby těstíčko nebylo moc řídké, a prošleháme je metličkou.
3. Špízy nejprve obalíme v polohrubé mouce, aby těstíčko lépe drželo, pak teprve namočíme do těstíčka. Takto připravené špízy vyrovnáme do pekáčku a na tři hodiny dáme uležet do lednice. Pak stejnoměrně usmažíme v rozpáleném oleji.
4. Brambory na přílohu nakrájíme na kostičky, osolíme a dáme vařit.Napolo uvařené dáme na plech,posypeme kořením podle chuti a pečeme do křupava. Mezitím smícháme zakysanou smetanu, jogurt a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a podáváme,můžeme k nim místo pečených brambor připravit třeba bramborové pusinky.

 

16.BRAMBOROVÉ PUSINKY-příloha :60 dkg brambor,1 dcl mléka,2 PL másla,sůl

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě do měkka.Hotové brambory slijte, rozmačkejte,přidejte mléko a máslaoa ručním šlehačem ušlehejte hladkou kaši. Na pečící papír stříkáme cukrářskou zdobičkou malé pusinky. Pečeme 12-15 min v předehřáté troubě  na 210 stupňů, dokud nezrůžoví. 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________-

17.KUSKUS S KUŘECÍM MASEM : 500 g kuskusu, 350 g kuřecího masa, 3 papriky (žlutou, červenou a zelenou), cibule, konzerva kukuřice, sůl, pepř, olivový olej,trošku citr.šťávy,kari
 Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a orestujte na oleji. Přidejte nadrobno nakrájené papriky,cibulku a asi 10 minut smažte. Pak do směsi přidejte kukuřici a krátce prohřejte. Vedle si připravte kuskus dle návodu na obalu.Pravidlem je 1 díl kuskusu ke 2 dílům vody.Kuskus je těstovina,nevaří se ,jen se zalije horkou vodou,nebo vývarem,můžeme zakápnout olejem,osolit ,promíchat a nechat pod pokličkou nabobtnat. Pak přimíchejte k zeleninové směsi, zakápněte citronem, opepřete, případně dosolte, zaprašte kari kořením(nemusí být).     4 porce ,kuskus koupíte ve Zdravé výživě

_________________________________________________________________________________________________________________________________________-

18.PALAČINKY :1 l mléka,4 celá vejce,4 dkg mouč.cukru,20 dkg hladké a 20 dkg polohrubé mouky,trošku soli.

Metličkou rozšlehat vše na hladké těsto a v tenké vrstvě smažit na pánvi palačinky.Plnit podle chuti.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

19.LÍVANEČKY S JABLKY A TVAROHEM : 1 tvaroh rozetřeme,přidáme 8 dkg rozehřátého másla,1 vejce,15 dkg jemně strouhaných jablek,300 ml mléka,20 dkg polohrub mouky,zamícháme a z těsta pečeme lívanečky v lívanečníku nebo na pánvi,Dáme odkapat na ubrousek,sypeme cukrema skořicí,nebo podle chuti mažeme marmeládou,zdobíme šlehačkou,čokoládou a pod.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

20.TRHANEC :4 vejce,2 PL mouč.cukru,6 PL polohrubé mouky,1/2 l mléka,špetka soli-rozšlehat  a vylít na vymaštěný hluboký plech,upečeme,potřeme marmeládou a ntrháme vidličkou na kousky.Podáváme se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.