krémy

Krémy nastavené moučnou kaší,nebo šlehané nad parou jsou vhodnější pod potah dortu než krémy pudinkové,na kterých se marcipán rozpouští a teče.

 

1.Základní krém šlehaný nad parou-babičky Jany B.

Na dort z 10 vajec :  1 máslo, 1 stella,2 PL mouč.cukru-vyšlehat do pěny,ve vodní lázni ušleháme 1 celé vejce,2 žloutky a 15 dkg mouč.cukru do husté pěny.Hmota musí být teplá,když ji vyzkoušíme prstem.Pak odstavíme a ještě chvíli šleháme.Vychladíme ve studené vodě,občas promíchneme,aby se nevytvořil škraloup.Pak zažleháme postupně do vyšlehaného tuku,přidáme rum,oříšky,kakao nebo čokoládu,capuccino,instant.kávu,marmeládu,podle chuti.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2.KRÉM DO VĚNEČKŮ  :1/2 l mléka,3 žloutky,15 dkg mouč.cukru,1 vanilkový cukr,15 dkg polohrubé mouky-rozmíchat metličkou a za stálého míchání uvařit kaši.Vychladit ve vodě,občas promíchnout nebo zakrýt potravin.folií,aby se nevytvořil škraloup.

1 máslo vyšlehat s 5 dkg moučk.cukru,postupně zašlehat kaši a trochu rumu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-

3.BÍLKOVÝ KRÉM DO LASKONEK : 4 bílky,20 dkg krupicového cukru-vyšlehat nad parou asi 10-12 min,pak odstavit a ještě 2 min prošlehat.Vychladit ve vodní lázni.Hmotu zašlehat do 1 másla vyšlehaného s troškou mouč.cukru.Můžeme přidat hrst oříšků. Krém je krásně bílý,trvanlivý,dobře drží tvar.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________-

4.KRÉM DO VĚNEČKŮ(maminčiny recepty) :1/2 l mléka,1 a 1/2 sáčku vanilk.pudink.prášku,12,5 dkg másla vyšlehat s 10 dkg mouč.cukru

Uvařit pudink,vychladit,vyšlehat máslo s cukrem,zašlehat pudink a přidat 0,5 dcl rumu

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

5.SNÍH DO TRUBIČEK :4 bílky s 28 dkg krupicového cukru a 1/2 vanilkového cukru šleháme nad parou do husté pěny,vychladit a plnit trubičky

BÍLKOVÝ SNÍH S CUKERNÝM ROZVAREM :4 bílky s 10 dkg krupicového cukru vyšleháme za studena do polotuha šlehačem,18 dkg cukru svaříme se 7 dkg vody,chvíli povaříme a horké zašleháváme postupně do ušlehaného sněhu,chvíli necháme prochladnout a můžeme plnit trubičky.Pocukrujeme a máme hotovo.

(Na 1 bílek počítáme 7 dkg krupic.cukru.1/3 cukru  ušleháme s bílky do polotuha,2/3 cukru svaříme s vodou.)

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

6.KAKAOVÝ KRÉM S MOUČNOU KAŠÍ  Libušky Z.:Kaše - 1/4 l mléka a 2 PL polohrubé mouky ( odebrat trošku mléka a v něm mouku rozmíchat a vlít do horkého mléka,aby nevznikly hrudky) -uvařit hustou kaši,do horého vmíchat 10 dkg 100% tuku,2 vanilkové cukry,promíchávat a vychladit. Vyšlehat 2 másla s cukrem do pěny a zašlehat kaši a kakao.

-čokoládový krém-přidáme rozehřátou čokoládu na vaření-nesmí být teplá,jen rozpuštěná
-kávový krém-přidáme silnou kávu

________________________________________________________________________________________________________________________________________

7.ŽLOUTKOVÝ KRÉM : 6 žloutků,15 dkg moučkového cukru,20 dkg solamylu-utřeme do pěny,přidáme 2 dcl mléka a asi 3 min.povaříme,necháme vychladnout a občas promíchneme. Vyšleháme 1 máslo s 2 vanilkovými cukry a přidáme po částech vychladlou kaši,zamícháme vařečkou a dáme vychladit do lednice a až potom vyšleháme.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

8. KRÉM S KONDENZOVANÝM MLÉKEM :uvaříme si plechovku slazeného kondenzovaného mléka-2 hod. celou ponořenou ve vodě.Já vařím najednou 3 konzervy vtlakovém hrnci-stačí necelá hodinka a mám do zásoby. NEOTVÍRAT a nechat ve studené vodě vychladnout,pak teprve otevřeme.

Ještě lepší varianta-koupíme hotové karamelové kondenzované mléko-Tatra salko karamel  -je vynikající,(je trošku dražší,ale energie při vaření taky není nejlevnější a máme to bez práce a můžeme ihned použí)t- doporučuju vyzkoušet.

Do 2 povolených másel zašlehat 1 plechovku -397 g karamelového Salka a přidat trošku rumu.Můžeme přidat i oříšky nebo ml.mandle.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

9.MÁSLOVÝ PUDINKOVÝ KRÉM :1/4 l mléka,1 vanilk.cukr a 1 vanilk.pudink uvaříme,zakryjeme potravinovou folií,aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout,vyšlehat 2 másla a 25 dkg moučk.cukru a zašlehat vychladlý pudink.Přidat trošku rumu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

10.TVAROHOVÝ KRÉM :- vhodný do ovocných dortíků-průměr 20 cm -1 tvaroh,2 vanilkové cukry,250 ml smetany ke šlehání,můžeme trošku zředit mlékem,vyšleháme  šlehačku a lehce ji vmícháme do tvarohu.Můžeme přidat nakrájenou čokoládu,nebo krájené ovoce.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

11.ČOKOLÁDOVÝ KRÉM : 6 celých vajec,8 dkg cukru. 1 postrouhaná čokoláda na vaření (10 dkg),3 dkg másla - rozšleháme za studena a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí,vychladíme a nakonec zašleháme 1 máslo

________________________________________________________________________________________________________________________________________

12.OŘECHOVÝ KRÉM : 250 ml šlehačky,15 dkg ml.vlašských ořechů,15 dkg umletých dětských piškotů,3 PL rumu,cukr podle chuti a 15 dkg másla

Šlehačku přivedeme k varu,přidáme ořechy,chvíli mícháme a odstavíme.přidáme piškoty,rum,vychladíme. Vyšleháme máslo s cukrem-podle chuti a přidáváme po částech ořechovou hmotu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

13.PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA :3 šlehačky,2 čokolády na vaření (celkem 20 dkg)-svařit a nechat do druhého dne v lednici,pak vyšlehat šlehačem na nejvyšší rychlost.

14.PAŘÍŽ LEDOVÉ KAŠTANY :2 šlehačky,2 čokolády ledové kaštany -svařit,vychladit v lednici,vyšlehat druhý den.

15.PAŘÍŽ : 1/2 l šlehačky ,18 dkg krupicového cukru,6-8 dkg kakaa podle toho jak je tmavé,svařit a vychladit,druhý den vyšlehat na nejvyšší rychlost.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

16.PUDINKOVÝ VANILKOVÝ :1l mléka,3 vanilkové pudinky a 3 vanilkové cukry-uvařit,vychladit,2 másla utřeme se 3 žloutky a 15 dkg cukru do pěny,postupně zašleháme vychladlý pudink

______________________________________________________________________________________________________________________________________

17.ČOKOPUDINKOVÝ  S BANÁNEM :1/4 l mléka,,1 a půl čokoládového pudinku,12 dkg cukru-uvaříme a vychladíme,1 máslo se lžící moučk.cukru vyšlehat a zašlehat pudink a jeden rozmačkaný měkký banán

________________________________________________________________________________________________________________________________________

18.OVOCNÝ KRÉM :400 ml ovocné šťávy-z jahodového,ananasového či jiného kompotu,1 jahodový pudink,1 PL polohrubé mouky,15 dkg cukru 

V trošce šťávy rozmícháme pudink a mouku a vlejeme do zbytku teplé šťávy,povaříme.1 máslo-(nebo 1/2 másla a 1/2 Stelly ) vyšleháme s troškou cukru a zašleháme ovocný pudink

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

19.ŠLEHAČKOVÝ S BÍLOU ČOKOLÁDOU :1/4 l šlehačky vyšleháme do tuha a ručně do ní zamícháme 15 dkg bílé rozpuštěné čokolády mírně teplé

________________________________________________________________________________________________________________________________________

20.CUKRÁŘSKÝ KRÉM :5 a 1/2 dcl vody,20 dkg moučkového cukru,5 dkg sušeného mléka,8 dkg vanilkového pudinku

V trošce vody rozmícháme pudink a suš.mléko,vlejeme do zbytku vody s cukrem a uvaříme, Necháme vychladnout a zašleháme 2 másla.

Je to základní cukr.krém,který můžeme libovolně ochuti-ml.ořechy,kakaem,čokoládou,nutellou,kokosem,džemem,kávou a pod.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

21.RYCHLÝ TVAROHOVÝ KRÉM :1 tvaroh,1 zahuštěné Salko-rozšlehat,zamíchat 1 tekutou šlehačku a šťávu ze 2 citrónů-zašlehat a krém zhoustne.Navršíme na dortový korpus do dortové formy a nechat ztuhnout do druhého dne,nazdobíme vrstvou ovoce.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

22.OŘECHOVÝ KRÉM : 300 ml šlehačky,1 vrchovatá PL polohrubé mouky,350dkg krupic.cukru,20 dkg mletých ořechů,4 žloutky,5 dkg 100% tuku Omega  -vše do hrnce,povařit na hustou kaši,vychladit. Vyšlehat 2 másla,vešlehat kaši,dochutit 2 PL rumu.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

23.TVAROHOVÝ KRÉM do řezů :20 dkg másla,20 dkg mouč.cukru,2 vanilkové cukry-vyšlehat,potom vešlehat 2 kostky tvarohu, uvařit 2 vanlkové pudinky v 600 ml mléka ,vychladit a spojit.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

24.DOMÁCÍ ŠLEHAČKA : 1/2 l mléka,20 dkg 100% tuku-iva,10 dkg másla-krátce povařit.Nalijeme do mixeru,přidáme 1 vanilkový cukr a 1 žloutek a mixujeme asi 5 min.Necháme do druhého dne v lednici a pak vyšleháme do husta.Vhodná na zdobení zákusků,dobře drží tvar.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

25.PAŘÍŽSKÝ KRÉM zasmažený :3 dkg másla,3 dkg hladké mouky,1/4 l mléka-uděláme klasickou zásmažku z másla,mouky,mícháme,aby se nepřipálila a zalijeme mlékem.Krátce povaříme a vychladíme. Vyšleháme 10 dkg másla,10 dkg mouč.cukru,2 žloutky a 3 dkg kakaa a spojíme se zasmaženou hmotou,vyšleháme.Krém vhodný do pařížského dortu.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________--