zavařování

1. RYBÍZ ála  BRUSINKY :1 KG RYBÍZU- omýt,očistit,120 ml octa a 250 ml vody-svařit a nalít na rybíz,nechat asi 1/2 hod. v nálevu.

 

65 dkg krup.cukru svařit se 150 ml vody,1 celou skořicí,5 hřebíčky a 1 badyánem -přidat scezený rybíz a 15 min povařit pod poklicí.Horké plnit do malých skleniček a otočit dnem nahoru a již nezavařovat.

Výborné místo brusinek ke svíčkové omáčce i na zdobení moučníků.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.AMERICKÉ OKURKY : 2,5 kg očištěných okurek bez zrníček nastrouhat na plátky,3 cibule nakrájet na jemno,3 PL soli,2 dcl octa,3 dcl cukru,1 ČL pepře,1 ČL chilli,2 ČL kari-vše zamíchat a nechat uležet přes noc.Druhý den napěchovat do skleniček s trochou šťávy.Sterilujeme v páře jen 8-10 min,aby chytlo víčko.

Výborná pikantní příloha k masu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-