PERNÍČKY



1.PERNÍČKY babičky Aničky F.- 12 a 1/2 dkg sádla,28 dkg medu-rozpustit a nechat prochladnout.Sádlo s medem vlejeme na 1 kg hladké mouky,přidáme 4 celá vejce,30 dkg mouč.cukru,3 ČL jedlé sody,3 ČL mleté zrnkové kávy,1 PL kakaa,1 balíček koření do perníku.

Zpracujeme těsto,dáme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.Pak rozválíme,vykrajujeme různé tvary a pečeme na peč.papíře.Po vytažení z trouby ještě teplé potřeme rozšlehaným vejcem.Zdobíme dle fantazie-bílkovým sněhem,poléváme čokoládou mandlemi,marcipánem. Nepotřebují odležet,jsou hned měkké.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.MEDOVÉ PERNÍČKY Libušky Mokré (podle mě,perníčkové královny,její perníčky jsou nádherné a jedinečné)

1 kg hladké mouky,30 dkg moučkového cukru,20 dkg rozpuštěného medu,10 dkg rozpuštěné Hery,2 dkg sody,6 vajec,1 PL perníkového koření,asi 3 PL kakaa

Vypracujeme těsto nechat do druhého dne odpočinout,potom vyválet,vykrajovat různé tvary a po upečení potřít rozmíchaným žloutkem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

3.PERNÍKOVÉ TĚSTO  od Džuli : 800 g hladké mouky, 280 g moučkového cukru, 120 g hery, 5 lžic tekutého medu, 2 celá vejce, 2 žloutky. 2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce perníkového koření (např. Kotányi)

Na vál prosijeme mouku. Trochu odebereme a do ostatní vmícháme sodu, koření a přesátý cukr. Do mouky uděláme důlek a kolem něho rozmístíme na kousky pokrájenou změklou heru. Do důlku dáme med, celá vejce a žloutky. Všechno promícháme a rukama vypracujeme hladké těsto, které buď uložíme do chladu, nebo můžeme hned rozválet a vykrajovat potřebné tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 6 - 8 minut (podle velikosti perníčků). Hned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

 

4.PERNÍKOVÉ TĚSTO od Džuli s oříškama : 800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla nebo Hery, 10 dkg sádla, 4 vejce, 8 lžic tekutého medu, 2 lžíce perníkového koření

Na vál prosijeme mouku se sodou a cukr. Přidáme koření, ořechy, promícháme a utvoříme důlek. Kolem důlku rozmístíme na kousky pokrájený změklý tuk. Do důlku dáme celá vejce a med. Zpracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet v chladu. Pak rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme libovolné tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkami mandlí nebo ořechů a čokofloky. Pečeme při 180 - 190°C 6 - 8 minut. Pokud chceme perníčky zdobit klasicky bílkovou polevou, vejcem potíráme až po vytažení z trouby.

________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

5.BABIČČINY PERNÍČKY :1/2 kg hladké mouky,20 dkg medu ,8 dkg másla,8 dkg moučk.cukru,1 celé vejce,1 prášek do perníku,1 ČL citronové kůry,1 a 1/2 dcl mléka.

V mléce rozpustíme med,tuk,cukr,zchladíme a zašleháme vejce,vsypeme mouku s práškem do perníku a citr.kůru.Necháme v chladu odležet. Pak postupujeme stejně jako u ostatních perníčků.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

6.PERNÍČKY (z netu) : 25dkg mletého cuku,10dkg medu,5dkg hery,4 celá vejce,1/2 perníkového koření,2dkg sody,2 lžíce kakaa,65dkg hladké mouky
Cukr, med, heru a vejce ušlehat v míse. Přidat perníkové koření, sodu a kakao a ještě jednou ušlehat. Přidáme mouku a ručně zpracujeme.
Hotové těsto necháme alespoň 12hodin uležet. (Doporučuji udělat těsto večer a na druhý den zpracovat).Těsto vyválíme na tloušťku cca. 0,5cm. Vykrojené tvary pokládáme na plech s pečícím papírem.Pečeme na 175 - 200 stupňů C.Upečené perníčky za tepla potřeme jedním rozmíchaným vejcem, lžičkou vody a přidáme pár kapek tresti (rumová, čokoládová).
 Poleva na zdobení :1 bílek ,asi 150g mletého cukru (přesátého)Bílek našlehám šlehačem, potom přidám přesátý cukr a zamíchám. Polevu nechám v mikrotenovém sáčku přes noc v chladu uležet. Dále dle potřeby přibarvím a zdobím.

________________________________________________________________________________________________________________________________________-

7.PERNÍKOVÝ ADVENTNÍ VĚNEC s hvězdičkama :4 celá vejce,65 dkg hladké mouky,1 ČL jedlé sody,1 sáček perníkového koření,10 dkg medu,5 dkg másla,kakao podle potřeby,25 dkg mouč.cukru

Med s tukem rozpustíme,přilijeme do těsta,přidáme vše ostatní a zpracujeme těsto.Necháme v sáčku odpočinout nejlépe přes noc a potom z celé dávky vyválíme plát.Podle talíře či pokličky vykrojíme kruh a menším talířkem střed,vznikne nám kolo,které upečeme.Po vytažení necháme prochladnout a natřeme ještě teplé rozšlehaným vejcem s 1 ČL vody a 1 ČL cukru.Ze zbylého těsta vykrojíme 4 větší hvězdy s otvorem na svíčky a upečeme.Ještě za tepla do otvorů umístíme svíčky.Necháme perníčky do druhého dne ,,vydýchat,, a nazdobíme kolo i hvězdičky bílkovou polevou.Nakonec hvězdičky polevou přilepíme k věnci a necháme zaschnout.

Bílková poleva : na 1 bílek 15-20 dkg moučk.prosátého cukru,1 ČL solamylu a trochu ve vodě rozpuštěné kyseliny citronové,třeme ručně asi 20 min.,poleva 

 pak z perníčků neodpadává.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

8.PERNÍK na celý plech Hany G. :3 sklenice polohrubé mouky,1 a 1/2 sklenice krupic.cukru,2 celá vejce,2 sklenice mléka,1 prášek do perníku,1/4 práku do pečiva,1 sklenice oleje,1 PL kakaa-vše zamícháme a upečeme na vymazaném hlubokém plechu.Ihned po upečení natřeme polevou:15 dkg mouč.cukru,8 dkg másla,3 PL rumu,trochu kakaa-utřít

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

9.MIKULÁŠSKÉ PERNÍČKY které neztvrdnou :65 dkg hladké mouky,25 dkg moučk.cukru,1 máslo,1/4 PL prášku do perníku,3/4 PL skořice,4 celá vejce,13 dkg rozehřátého medu -zpracujeme těsto,necháme do druhého dne uležet a vykrajujeme perníčky,Po vytažení z trouby pomažeme rozšlehaným bílkem s troškou vody.Druhý den zdobíme.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

10.POLEVY NA PERNÍK :Základní bílková poleva na zdobení -170 g moučkového cukru,1 bílek,několik kapek citronové šťávy

Cukr s bílkem a několika kapkami citr. šťávy třeme, až je poleva lesklá a hladká. Pokud chceme kresbu na velké perníky nanášet štětcem, oddělíme ji od připravené polevy na zdobení a zředíme vodou.

Bílková poleva na polévání -100–120 g moučkového cukru,1 bílek,několik kapek citronové šťávy

Bílek s cukrem a šťávou třeme, až je poleva hladká a lesklá. Hodí se na polévání velkých ploch, k polévání na plechu i na namáčení perníků.

Citronová poleva
180 g moučkového cukru
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce teplé vody
Suroviny utřeme dohladka. Aby poleva byla jasně bílá a dobře kryla, přidáme půlku dobře rozšlehaného bílku.

Rumová poleva
480 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce teplé vody
Cukr s rumem a vodou utřeme.

Pomerančová poleva
180 g moučkového cukru
šťáva a kůra z 1 pomeranče
2 lžíce vody
Cukr třeme se šťávou, vlažnou vodou a nastrouhanou kůrou.

Kávová poleva
180 g moučkového cukru
3 lžíce uvařené černé kávy
Cukr třeme s kávou dohladka.

Kakaová poleva
80 g ztuženého tuku
80 g moučkového cukru
2 rovné lžíce kakaa
1 lžíce mléka
1 lžíce škrobové moučky
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko, rozmícháme do polohusta, přidáme škrobovou moučku a třeme, až je poleva lesklá a hustá. Odstavíme z horké lázně a perníky v polevě namáčíme nebo velké plochy poléváme (na plechu).

Černá poleva z medu a kakaa
2 lžíce medu
1 lžíce vody
1 lžíce kakaa
kousek másla
Med s vodou povaříme, odstavíme, přimícháme kakao i malý kousek másla a dobře rozmícháme. Tato poleva má vysoký lesk.

Čokoládová poleva
100 g čokolády
30 g ztuženého tuku
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme tuk a dobře zamícháme. Používáme ji při zdobení kornoutem. Aby nevychladla, necháváme ji v misce na teple.