zákusky

1. SEMIFREDA

- Piškotový plát na celý plech s olejem:

4 bílky,20 dkg krupic. cukru,4 žloutky,125 ml vlažné vody,125 ml oleje,30 dkg polohrubé mouky,trochu prášku do pečiva(asi 1/5 sáčku).Upečeme piškot na pečícím papíře-vymazaném,pečeme do růžova.

Po vychladnutí vykrajovat formičkou na semifreda. Do formičky vložit proužek folie na semifreda ,pro snadnější vyjmutí hotového zákusku,pak vykrojený piškot a sáčkem stříkat náplň.Povrch zarovnat nožem,libovolně nazdobit.


Náplň : ve 100 ml vody rozmíchat 10 dkg Zeesanu- jahodový želatinový ztužovač-potom ušlehat do polotuha 250-300 ml rostlinné šlehačky s 1 vanilkovým cukrem a zašlehat rozmíchaný ztužovač.

 

ŽELATINOVÝ ZTUŽOVAČ  ZEESAN-POMĚRY

čokoláda-250 ml rostlinné šlehačky,10 dkg čok.ztužovače,100 ml vody (1 dávka)

jogurt-250 ml rostlinné šlehačky,125 g jogurt.ztužovače,250 g vody ( 1 dávka)

jahoda,banán,lísk.ořech,tiramisu- 1/2 l rostlinné šlehačky,10 dkg ztužovače,125g vody ( 2 dávky)

 

POKUD NEMÁME ŽELATINOVÝ ZTUŽOVAČ ZEESAN NEBO CREMFIX,POUŽIJEME LÉPE DOSTUPNÝ ZTUŽOVAČ ZA STUDENA DR.OETKERA-neřídíme se návodem,ale rozšleháme ho s 50 ml vody.

 

SEMIFREDA Zdenky R.- pečeme-s-láskou 

Korpus :6 bílků ušlehat s 6 PL cukru,zašlehat 6 žloutků,přidat 2 PL oleje,zmíchat 5 PL pol.mouky s 1 ČL prášku do pečiva,2 PL oříšků-upečeme plát na celém plechu,z něj po vychladnutí vykrajujeme formičkami semifreda

Jahodová semifreda- 450 g jogurtu Jogobella s kousky jahod,1 šlehačka a 1 ČL vanilk.cukru-ušlehat,1 želatinový ztužovač dr.Oetkera za studena vyšlehat s 50 ml vody,přidat hned jogurt a ušleh.šlehačku. Krémem plníme semifreda,uhladíme a dáme na 2 hod.ztuhnout,zdobíme šlehačkou-nejlépe Rama cremfine,dobře drží tvar a dozdobíme.

 

Tvarohová semifreda-1 vanička tvarohu,1 šlehačka 30%,1 ČL vanilkového cukru,2 PL cukru krupice,1 želatinový ztužovač dr.Oetkera za studena vyšlehat s 50 ml vody,ihned přidat tvaroh a ušlehanou šlehačku s cukrem,nakonec zamíchat 5 dkg hořké nastrouhané čokolády,plnit formičky s korpusem a folií,urovnat a nechat ztuhnout,dozdobit podle fantazie. 

                    _______________________________________________________________________________________________________________________________________-
2.LASKONKY OŘÍŠKOVÉ :

3 bílky,,16 dkg krupicového cukru šlehat nad parou do husta,až je sníh teplý,pak odstavit,zašlehat 8 dkg moučkového cukru a zamíchat 12 dkg mletých oříšků. Na pečící papír na plechu položíme šablonu na laskonky a stěrkou naneseme hmotu do otvorů,rozetřeme do rovna,z této dávky máme zhruba 20 ks slepených laskonek střední velikosti.Laskonky dáme do předehřáté trouby a vlastně je ,,sušíme,, ne pečeme na 100°C asi 1/2 až 3/4 hodiny.Nesmí být hnědé,musí zůstat bílé.Krém do laskonek najdete v rubrice  KRÉMY.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

3.RAKVIČKY :4 žloutky a 1 celé vejce a 30 dkg mouč.cukru šleháme ručním šlehačem asi 15 min-nešleháme nad parou.Potom vmícháme 3 PL polohrubé mouky,do které jsme zamíchali 1/4 ČL jedlé sody nebo cukrářského droždí-amonia( je lepší než soda,koupíme ho v drogerii,nelekejte se,při pečení moc nevoní,ale ve výsledku to cítit není). Vymažeme formičky na rakvičky 100% tukem,kdo nemá,může vymazat košíčkyplníme do poloviny a pečeme-sušíme na 80°C asi 45 min,jednu zkusíme vyklopit,měla by jít vyklepnout,pokud ne,jemně si pomůžeme nožem,nebo ještě chvíli sušíme. Zdobíme neslazenou šlehačkou.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.BABIČČINY TRUBIČKY ZE ZAKYSANÉ SMETANY -Libušky Z. :25 dkg hladké mouky,1 máslo-25 dkg,2 žloutky,3 PL zakysané smetany,2 PL acidofilního mléka

Zpracujeme těsto a dáme na 2 hod. do lednice.Potom vyválíme,nakrájíme pruhy,motáme na trubičky tak,aby se trošku překrývaly,potřeme žloutkem,nebo celým vejcem a pečeme asi 12 min.na 200°C,pak na 180 asi 6 min.do zlatova.Plnit jakoukoliv náplní.Sníh do trubiček najdete také v rubrice KRÉMY.

Trubiček je asi 48 ks.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 PRAVÉ.TRUBIČKY BABIČKY Aničky F. :1.TĚSTO tukové - 1 Hera a 15 dkg hladké mouky-zpracovat a utvořit kostku

                                                               2.TĚSTO octové - 15 dkg hladké mouky,2 žloutky,3 PL vlažné vody,1 PL octa, a zpracovat,až se tvoří bubliny,pak                                                                toto těsto rozválíme na plát,na něj položíme kostku tukového těsta a zabalíme ji takto :  

1.Z VRCHU,ZE SPODU,ZLEVA a ZPRAVA a rozválíme

2.ZE SPODU,Z VRCHU, ZPRAVA a ZLEVA a rozválíme

3. ZLEVA,ZPRAVA,ZE SPODU a Z VRCHU a naposledy rozválíme,pak složíme libovolně do kostky,vzniklou kostku zabalíme do mikrotenu a necháme do druhého dne v lednici uležet.

Druhý den rozkrojíme na poloviny,každou část rozválíme a nakrájíme na pruhy,namotáme na trubičky,upečeme a po vychladnutí plníme bílkovým sněhem.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

6. VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA (maminčinyrecepty)

Těsto: 260 ml mléka, 100 g másla nebo hery, 160 g hladké mouky, špetka soli, 4 celá vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém: 1/2 l mléka, 0,5 dcl rumu, 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 125g másla, 100 g moučkového přesátého cukru

Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko "objedeme" dvakrát. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Z této dávky mám 40 věnečků, po 20 na jeden plech.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

7.RYCHLÉ KREMROLE babičky Aničky F.se zakysanou smetanou :37 dkg hladké mouky prosijeme přes síto,přidáme 28 dkg másla,1 zakysanou smetanu

Zpracujeme těsto,necháme 1 hod.odpočinout,vyválíme obdélník,nakrájíme na 3 cm široké pruhy,natočíme na plechové trubičky,potřeme rozšl.vejcem a pečeme na 180° asi 15 min.do zlatova

BÍLKOVÝ SNÍH :4 bílky s 28 dkg krupicového cukru a 1/2 vanilkového cukru šleháme nad parou do husté pěny,vychladit a plnit trubičky

BÍLKOVÝ SNÍH S CUKERNÝM ROZVAREM :4 bílky s 10 dkg krupicového cukru vyšleháme za studena do polotuha šlehačem,18 dkg cukru svaříme se 7 dkg vody,chvíli povaříme a horké zašleháváme postupně do ušlehaného sněhu,chvíli necháme prochladnout a můžeme plnit trubičky.Pocukrujeme a máme hotovo.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

8.,,JÁDROVÉ,,ROHLÍČKY :8 bílků a špetka soli,40 dkg krupic.cukru vyšlehat ve vodní lázni do husté pěny,odstavit a ještě chvíli šlehat.Zamíchat 20 dkg jemně umletých oříšků a zamícháme.Hmotu si dáme do cukr.sáčku a stříkáme na peč.papír rohlíčky nebo rovné banánky.Pečeme pomalu na 130° C. Necháme vychladnout,nahoru stříkáme  krém z másla,mouč.cukru,nugety nebo nutelly ,vychladíme a polejeme čokoládou,ale je lepší vzít rohlíček s krémem do ruky ,otočit krémem dolů a do čokolády namočit. 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

9.ŠTAFETKY :5 bílků vyšlehat s 10 dkg krupicového cukru,zamíchat 3 dkg hladké a 3 dkg polohrubé mouky,4 dkg ml.oříšků

Těsto nalijeme na vymazaný peč.papír a upečeme při 200 °C.,po vychladnutí rozřežeme na 3 pláty a plníme krémem,zatížíme.Pak krájíme na řezy a polovinu řezu na ,,koso,,namočíme v čokoládě.

Krém :3 celá vejce a 3 PL krup.cukru šleháme nad parou a přidáme 1 PL silné rozpustné kávy,vychladlé zašleháme do 1/2 másla

______________________________________________________________________________________________________________________________________

10.PAŘÍŽSKÉ ŠPIČKY :2 bílky,14 dkg moučk.cukru-vyšlehat do tuha ,zamíchat 14 dkg ml.oříšků-na pečící papír stříkáme kolečka a upečeme.Den předem si uvaříme pařížskou šlehačku-1 smetana ke šlehání (200-230 ml) svařit s 10 dkg čokolády ,vychladit alespoň na 12 hod.Potom vyšlehat,nastříkat na kolečka ,dát na 2 hod ztuhnout do lednice a namočit do vlažné čokolády rozpuštěné se 100% tukem

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

11.KAKAOVÉ BRAMBŮRKY :mandlové těsto -25 dkg moučk.cukru,15 dkg sušeného polotuč.mléka,10 dkg másla,1 bílek a 1 PL mandlového aroma-zpracovat.Dětské kulaté piškoty slepujeme jakýmkoli čokoládovým krémem k sobě a ihned rychle namočíme celé do rumu a obalíme v kousku mandlového rozváleného těsta.Nakonec obalíme v kakau ,nahoře nařízneme do kříže a ukládáme do papírových košíčků.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

12.ŠLEHAČKOVÁ ROLÁDA-stáčená za studena-nepraská -6 bílků vyšlehat se 14 dkg krupic.cukru,po jednom zašlehat žloutky,pak přidat 8 dkg hladké mouky,nalijeme na vymazaný peč.papír a pečeme na 180°C 7-10 min.,nechat vychladnout,naplnit a potom stočit.

Náplň :2 šlehačky ušlehat s troškou cukru,rozšlehat 1 ztužovač dr.Oetkera za studena s 50 ml vody,zašlehat tvaroh a ušlehanou šlehačku

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

13.BÍLKOVÉ OŘÍŠKOVÉ TRUBIČKY :18 dkg bílků,10 dkg moučkového cukru,6 dkg hladké mouky,5 dkg mletých oříšků.

Ušleháme tuhý sníh,zašleháme cukr,zlehka zamícháme mouku s oříšky.Pečeme v horké troubě, na namazaném pečícím papíře do růžova.Po upečení stáhnout z horkého plechu i s papírem a vlažné  vsunout do igelit.sáčku,uzavřít,nechat do druhého dne odvlhnout.Potom krájíme na čtverečky,každý namažeme tenkou vrstvou čokoládového krému a smotáme do ruličky.Konce máčíme do čokolády.Je to výborný recept na využití většího množství bílků.Jsou moc dobré.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

14.BEZÉ ROHLÍČKY : 5 bílků,38 dkg moučk.cukru,20 dkg mlet.vlašs.oříšků,3,5 dkg strouhanky - bílky s cukrem šleháme nad parou do husta,pak zamícháme oříšky a strouhanku.Širší špičkou stříkáme na pečící papír rohlíčky -asi 20 kusů. Sušíme v předehřáté troubě na 130°C ,musí zůstat bílé.Na vychladlé rohlíčky nastříkáme krém a dáme do lednice.Potom je namáčíme v 1 rozpuštěné čokoládě se 4 dkg Ivy.

Krém : 1/4 l mléka,1 vanilkový pudink-uvařit hustý pudink.Vyšlehat 1 máslo s 15 dkg mouč.cukru,2 PL rumu a 2 PL kakaa -z vychladlého pudinku odstraníme škraloup a vešleháme do máslové hmoty.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

15.OŘECHOVÉ KOSTKY S MARCIPÁNEM-černobílé : piškot -5 bílků.12,5 dkg krupic.cukru,vyšlehat,zašlehat 5 žloutků a zamíchat 12,5 dkg pol.mouky s troškou prášku do pečiva-upéct piškot na celý plech.

Nádivka-30 dkg mletých ořechů,25 dkg mouč.cukru,1/4 l vody-asi 10 min povařir,míchat.Hmotu zchladíme a přidáme 1 menší balíček mletých piškotů a trochu rumu.Hmotu rozetřeme na vychladlý piškot a potáhneme kokosovým marcipánem. 

marcipán z kokosu : 30 dkg ml.cukru,10 dkg mlet.kokosu,5 dkg pol.suš.mléka 15 dkg 100% tuku Iva-zpracovat,nechat v mikr.sáčku odpočinout do druhého dne,vyválet na mikrotenu,válečkem přenést na oř.náplň,uhladit nožem namočeným v horké vodě.Krájet na čtverce a ty namáčet jedním rohem do čokolády tak,aby byla polovina kostky čokoládová.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

16.ODPALOVANÉ VĚNEČKY Zdenky R. :1/4 L vody,10 dkg másla nebo Stelly,špetka soli,20 dkg hladké mouky

Vodu tuk a sůl svaříme.Vmícháme mouku.Jak se udělá koule a oddělí od stěn je hotovo.Sundáme z ohně a zašleháme háky 5 vajec.Naplníme do pytlíku s trubičkou a stříkáme na plech s peč.papírem- 2 vrstvy na sebe.Pečeme na 180°C,asi 15-18 minut.

Vychladlé naplníme tímto krémem.
Uvaříme pudink z ¼ litru mléka 150 g cukru a 1 Vanilkového pudinku.Vychladíme a do vychladlého zašleháme 1 našlehanou šlehačku.Můžeme dát i rostlinnou (např. Ramu creme fine-v plastové lahvičce,nebo jinou rostlinnou), s ní je krém pevnější a je ho více.Pocukrujeme a máme hotovo.Z této dávky je 30 věnečků,já jsem udělala větší a bylo jich 20. Vyzkoušela jsem několik receptů,ale tenhle od Zdeničky R. je perfektní,jiné už dělat nebudu,s těstem se dobře pracuje,krásně vyskočily,neotvítat 10 min troubu,aby nesplaskly,po 20 min.byly krásně do zlatova. Foto v rubrice ,,ostatní,, pečení.