model.a potah.hmoty

 

1.Základní falešný marcipán : 1 krabice sušeného mléka-40 dkg,40 dkg mouč.cukru,1 bílek,3 rovné lžíce medu,1 sklenička tresti mandle hořká,50 ml vody,6 dkg rozpuš.100% tuku

Je chuťově moc dobrý,je pružný,místo medu můžeme dát 3 PL Glukozy,nebo 2 PL medu a 1 PL kukuřičnáho sirupu

______________________________________________________________________________________________________________________________________-

 

2.Marcipán ze salka :40 dkg sušeného polotuč.mléka přesejeme,přidáme 1 zahuštěné kondenzované mléko-SALKO-2 ČL aroma mandle hořká,1 PL mouč.cukru,50 ml vody-při zpracovávání 2x potřít ruce olejem a dopracovat.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

3.Marcipánová hmota na figurky (Olga C.) :40 dkg suš.polot.mléka, 50 dkg jemného mouč.cukru,4 PL kukuřič.sirupu (koupíte ve Zdravé výživě),nebo 3 PL glukozy,1/2 lahvičky tresti-mandle hořká,50 ml vody,olej na ruce.

Zpracovat a modelovat až druhý den,na figurky výborná-rychle schne.

____________________________________________________________________________________________________________________________________-

4.Modelovací mota z Domácí pekárny : 1 dcl vlažné vody,40 dkg prosátého mouč.cukru,40 dkg pol.suš.mléka,6-8 ČL oleje,6-8PL kukuřič.sirupu.

Pokud chceme hmotu měkčí,dáme 6-8 PL oleje.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

5.Marcipán Zdenky R. :1/2 kg suš.polot.mléka,1 kg mouč.cukru,4 PL kukuř.sirupu,4 PL vody,2 PL aroma mandle hořká,zpracovat-během zpracov.namočit ruce do vody asi 4-5x

nebo

1 krabice pol.suš.mléka,80 dkg mouč.cukru,4 PL vody,2 PL kukuřičného sirupu,1 a 1/2 PL aroma mandle hořká

___________________________________________________________________________________________________________________________________

6.Bílá model.hmota :12 dkg kokosového sušeného mléka,12 dkg moučkového cukru,2 PL medu,2 PL oleje,trošku mandl.aroma a trošku vody-opatrně

______________________________________________________________________________________________________________________________________

7.MMF-marschmallow fondant-(Bohuš L.) :2 balíčky marschmelownů po 8,5 dkg,nebo 1 balíček-17 dkg,40 dkg mouč.cukru,20 dkg suš.pol.mléka,2 PL vody,trochu 100% tuku-velikost lískov.oříšku,1/2 ČL kyseliny citronové

bonbony,vodu,Omegu a kys.citr.rozpustit v mikrovlnce- 2x po 1/2 minutě,vždy promíchat,pak přidat vše ostatní,obarvit gelovkami na požadovaný odstín,propracovat,při vyvalování podmazat Omegou.

Výborná elastická hmota vhodná na potah,modelování i kytičky.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

8.Marcipán od Medulky : 34 dkg pol.suš.mléka,34 dkg mouč.cukru,2 PL glukozy,2 PL oleje,2 PL mandl.tresti,voda podle potřeby-opatrně přidávat

______________________________________________________________________________________________________________________________________

9.Domácí VARNA-nejlevnější potahovka :300 ml vody,14 dkg másla,30 dkg hladké mouky,60-70 dkg moučk.cukru,1 sklenička mandlového aroma

Vodu s máslem přivedeme k varu,přisypávat mouku a umíchat hladkou kaši,vychladit .Na vále zapracovat cukr a aroma  a můžeme ihned použít na potažení dortu. Můžeme i uchovat,v mikr.sáčku,v lednici vydrží až 2 týdny.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

10.Falešný marcipán :15 dkg suš.mléka,15 dkg mouč.cukru.2 PL medu,2 PL oleje,asi 3 PL vody,1 ČL mandl.aroma dr,Oetkera

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

11.MODELOVACÍ ČOKOLÁDA (HeRa - Radka H.) :30 dkg kvalitní čokolády-nejlépe Master Martini-italská,v podobě čoček,rozehřát na 40° C,svařit 3 dkg cukru se 3 dkg vody-provařit a odstavit,do horkého rozvaru ihned vmíchat 10 dkg glukozového sirupu,když nemáme,můžeme jej nahradit kukuřičným sirupem,který je dostupnější,promíchat a směs vlít do rozp.čokolády,promíchat,až se hmota začne oddělovat od stěn kastrolu,dáme do mikrot.sáčku ,hmotu rozprostřeme na placato a necháme vychladnout aspoň 1 hod,pak propracovat .

Vhodná na potah,ale i modelování růží a pod.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

12.ČOKOLÁDOVÁ HMOTA Z MARSCHMALLOW:15 dkg mouč.cukru,20 dkg čokolády,18 dkg bonbonů jakékoliv barvy,1 ČL másla,3 ČL 33% smetany,1 ČL mandl.aroma,nebo likéru Amaretto

Rozpustit nad parou nebo v mikrovlnce-čokoládu,bonbony,pak zapracovat cukr,přidat vše ostatní,zpracovat,nechat vychladnout a můžeme použít na potah i modelování.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

13.HOŘKÁ ČOKOLÁDA NA MODELOVÁNÍ :30 dkg hořké čokolády,10 dkg glukozy-Glukopur-hroznový cukr pro kojence a 4 dkg cukerného rozvaru 1:1-cukr a voda svařit,pak odvážit 4 dkg.

Čokoládu ve vod.lázni rozpustit na 40°C,přisypat Glukopur,přilít rozvar a šlehat,až je hmota jako změklá karamela,vychladit a pak propracovat

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

14.BÍLÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDA :23 dkg bílé čokolády,12 dkg Glukopuru-hroznový cukr,3 dkg cukrového rozvaru 1:1-krupic.cukr svařit s vodou

Čokoládu rozpustit ve vod.lázni,přisypat Glukopur,přilít 3 dkg rozvaru,umíchat,zakrýt igelitem a nechat 24 hod odstát.pak propracovat a modelovat.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

15.TMAVÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDA od Ariel (Marcela P.): 20 dkg hořké čokolády-rozpustit,1/4 hrnku(hrnek 250 ml)kukuřičného sirupu

     BÍLÁ MODELOVACÍ ČOKOLÁDA : 20 dkg bílé čokolády,2 PL kukuřičného sirupu

______________________________________________________________________________________________________________________________________

16.ČOKOHMOTA Dáši B. :30 dkg 50 % čokolády,10 dkg Glukozy,4 dkg cuker.roztoku 1:1 (1 díl vody=  1dcl svařit s 1 dílem cukru= 1 dcl  a odvážit 4 dkg)rozvar přidat k rozpuštěné čokoládě a glukoze,zpracovat,rozválet,použít na potah i modelování

______________________________________________________________________________________________________________________________________

17.ČOKOHMOTA Alenky T.:30 dkg čokolády,7,5 dkg kukuřičného sirupu-asi 3 PL,3 dkg mouč.cukru,30 ml vody

______________________________________________________________________________________________________________________________________

18.PRAVÝ MARCIPÁN: 14 dkg jemně umletých mandlí,14 dkg moučk.cukru,1 bílek, menší čtvrť ČL soli

______________________________________________________________________________________________________________________________________

19.ČERNÝ MARCIPÁN- do marcipánu zapracujeme trochu kakaa a v trošce vlažné vodě rozmícháme práškovou potravin.barvu zelenou,aby byla sytá,stejné množství modré a červené (Kovandovi) a trochu kakaa a zapracujeme do marcipánu.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

20.ČOKOLÁDOVÁ HMOTA MMF  od Mariolky- 30 dkg mouč.cukru,40 dkg hořké nebo mléčné čokolády,2 balení marsmallow bonbonů po 180 g,2 ČL másla,6 ČL 33% smetany,2 ČL likéru Amaretto,nebo brandy,nebo mandlového aroma

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni,přidáme bonbony a také rozpustíme,cukr přesijeme a postupně přidáváme do hmoty.Vyklopíme na vál,propracujeme a po vychladnutí můžeme potahovat.Pokud bychom chtěli bílou hmotu,použijeme bílou čokoládu a přidáme trochu zahuštěného kondenzovaného mléka-Salka(nevařit).

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________